• Οικονομία

    ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία Νοεμβρίου για ανεργία και ωρομίσθια

    • NewsRoom
    Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ

    Τζάνετ Γέλεν, Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ


    Καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά στοιχεία για το Νοέμβριο παρουσίασαν οι ΗΠΑ, καθώς εμφάνισαν περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, οδηγώντας ξανά σε πτωτική τροχιά την ανεργία.

    Μετριάζεται έτσι η αισιοδοξία ότι η Federal Reserve θα αναγκαστεί σύντομα να προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων της, προκειμένου οι ΗΠΑ να μην διολισθήσουν σε ύφεση.

    Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι η οικονομία πρόσθεσε το Νοέμβριο 199.000 θέσεις εργασίας, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για 180.000 θέσεις εργασίας σε δημοσκόπηση του Reuters.

    Η μέτρηση ενισχύθηκε από την επιστροφή των εργαζόμενων στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ μετά τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις τον προηγούμενο μήνα.

    Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 3,7%, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν να μείνει αμετάβλητος στο υψηλό δύο ετών του Οκτωβρίου, στο 3,9%.

    Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο η οικονομία είχε προσθέσει 150.000 θέσεις.

    Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι μέσες ωριαίες απολαβές αυξήθηκαν 0,4% μετά από αύξηση 0,2% τον Οκτώβριο.

    Σε ετήσια βάση η άνοδος παρέμεινε σταθερή στο 4% το Νοέμβριο.

    Η κυβερνητική έκθεση για την απασχόληση βρίσκεται στον πυρήνα της ανάλυσης της Fed στο πλαίσιο του διττού της στόχου για την επίτευξη μέγιστης απασχόλησης και διατήρησης του πληθωρισμού στο 2%.

    Τα ισχυρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία μετριάζουν τις προσδοκίες ότι η Fed θα προχωρήσει ακόμα και από το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους σε μειώσεις των επιτοκίων της προκειμένου να περιορίσει τις πιέσεις στην οικονομία από τις μεγάλες αυξήσεις που έκανε για περισσότερο από 1,5 χρόνο προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

    Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια της κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 5,25% με 5,50% σε μια από τις επιθετικότερες εκστρατείες νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της.

    Το δολάριο βρέθηκε να κερδίζει έδαφος μετά τα στοιχεία, με τον δείκτη δολαρίου να σημειώνει άνοδο 0,4% στο 104,13.

    Επισημαίνεται ότι σε ανοδική τροχιά κινούνται και οι αποδόσεις των ομολόγων, με την απόδοση στο 10ετές να προσθέτει 12 μονάδες βάσης στο 4,251%.

    Διαβάστε επίσης: 

    Eurogroup – ECOFIN: Εύσημα για προϋπολογισμό, έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης και εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το υπερβολικό έλλειμμα

    Γερμανία: Στο 2,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

    Σε ομηρία χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο – Αναβολή 2 ετών στη δίκη



    ΣΧΟΛΙΑ