• Οικονομία

    ΗΠΑ: Άνοδος-έκπληξη 0,6% στις λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο

    • NewsRoom
    Η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο.

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο.


    Αύξηση 0,06% παρουσίασαν οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι Αμερικανοί καταναλωτές  βοήθησαν ξανά με τις αγορές της τελευταίας στιγμής των Χριστουγέννων, κλείνοντας έτσι ένα έτος αξιοσημείωτης οικονομικής ανθεκτικότητας.

    Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εμπορίου, τα θετικά στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση στο 0,4%.

    Οι πωλήσεις στα πολυκαταστήματα αυξήθηκαν κατά 3% τον Δεκέμβριο, ενώ οι δαπάνες σε αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, καταστήματα ρούχων και στο διαδίκτυο αυξήθηκαν επίσης με σταθερό ρυθμό.

    Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις σε πρατήρια καυσίμων, καταστήματα επίπλων και καταστήματα προσωπικής φροντίδας μειώθηκαν.

    Σύμφωνα με το CNN, oι δαπάνες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση της αγοράς εργασίας, ενώ τα στοιχεία συνάδουν με τα κυβερνητικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι εργοδότες συνέχισαν να προσλαμβάνουν με σταθερό ρυθμό τον περασμένο μήνα, καθώς το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό σε χαμηλό 3,7%.

    Την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν συσσωρευμένα χρέη, από τον προηγούμενο χρόνο.

    Ωστόσο, τα ισχυρά στοιχεία για την λιανική του Δεκεμβρίου, σηματοδοτούν ότι οι Αμερικανοί αγοραστές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την αμερικανική οικονομία το 2024, αν και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι προσλήψεις και οι δαπάνες θα επιβραδυνθούν σε σχέση με το 2023. 

    Διαβάστε επίσης: 

    ΗΠΑ: Βουτιά στα επίπεδα της περιόδου της πανδημίας για τον δείκτη μεταποίησης στη Νέα Υόρκη

    Πανέτα (ΕΚΤ): Τα σχέδια ρευστότητας των τραπεζών πρέπει να είναι «ρεαλιστικά»

    Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια το καλοκαίρι



    ΣΧΟΛΙΑ