• Οικονομία

    ΗΠΑ: AI και βιομηχανική πολιτική «έσωσαν» την οικονομία το 2023 – Ο ρόλος των «Magnificent 7»

    • NewsRoom

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κρατά ένα μικροτσίπ (Πηγή: Reuters)


    Για το “success story” της αμερικανικής οικονομίας το 2023 κάνει λόγο  σε άρθρο του ο συντάκτης του περιοδικού Fortune, Alan Murray, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην ραγδαία πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, επιχειρώντας να συσχετίσει με αυτήν, όλα τα πρόσφατα θετικά αποτελέσματα.

    O Murray υπενθυμίζει ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε θεαματικά στο 5,2% το γ’ τρίμηνο και ενώ πιθανότατα να επιβραδύνθηκε το τρέχον τρίμηνο, κρατά γερά τη δυναμική του.

    Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός μετριάστηκε ως εκ θαύματος, σύμφωνα με τον συντάκτη, σε μόλις 3% τον Νοέμβριο, πάνω από τον στόχο του 2% της Fed, αλλά όχι πολύ.

    “Είμαι μεταξύ εκείνων που επέκριναν τη Fed ότι κινείται πολύ αργά ενάντια στον πληθωρισμό. Πολλοί άλλοι έχουν υιοθετήσει την αντίθετη άποψη, λέγοντας ότι οι αυξήσεις επιτοκίων ήταν πολύ επιθετικές. Αλλά αν ήμουν ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, θα γιόρταζα αυτές τις γιορτές!. Μέχρι στιγμής, η Fed φαίνεται να το έχει καταφέρει σωστά”, σημειώνει ο Murray.

    Όπως υποστηρίζει, ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε να τροφοδοτηθεί η αισιοδοξία για το μέλλον και ώθησε τις επιχειρήσεις στο να επενδύσουν.

    Στήριγμα οι Magnificent Seven

    Οι Magnificent Seven, τονίζει ο Murray, (Apple, Microsoft, Αλφάβητο, Amazon, Nvidia, Tesla και Meta), εκτοξεύτηκαν κατά 75% σε αξία φέτος, κατέχοντας τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το “super lift” της αγοράς.

    Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας, αναφέρει ο Murray, είναι η αξιοσημείωτη αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

    “Η Επιτροπή Οικονομικής Ανάπτυξης ανέφερε πρόσφατα ότι ο ισχυρός συνδυασμός των νομοθεσιών για τις υποδομές, τα μικροτσίπ και της μείωσης του πληθωρισμού, εισήγαγε 2 τρισ. δολάρια σε νέες ομοσπονδιακές δαπάνες σε διάστημα 10 ετών”, αναφέρει ο Murray.

    “Σημειώστε ότι πρόκειται για πραγματική επένδυση, το είδος που ωθεί τις επιχειρήσεις να εμπλακούν στην πράξη”, επισημαίνει.

    Ο Murray, σημειώνει επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο κορυφαία επιλογή εταιρειών που θέλουν να επενδύσουν στην κατασκευή υποδομών, σε εγκαταστάσεις υδρογόνου, μπαταριών και άλλων εγκαταστάσεων πράσινης ενέργειας και φυσικά, κατασκευής ημιαγωγών.

    Και αυτό διότι λαμβάνουν γενναίες επιδοτήσεις από την κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με έρευνα των Financial Times, oι ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκονται μπροστά σε μια έκρηξη της βιομηχανικής παραγωγής καθώς οι εταιρείες αξιοποιούν τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν με τη δέσμευση να δαπανήσουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα έργα.

    Η Intel μάλιστα πρόκειται να λάβει 10 έως 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικές επιδοτήσεις, αφού επένδυσε περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα εργοστάσια τσιπ, τονίζει ο Murray.

    Τροχοπέδη οι ρυθμίσεις

    Ωστόσο, αυτή η ξαφνική οικονομική “άνθιση” θα μπορούσε να “φρενάρει” από το ρυθμιστικό πλαίσιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

    Τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις, συνοδεύονται και από πολλές νέες νομοθεσίες και ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τελικά εμπόδιο παρά όφελος.

    Αλλά προς το παρόν, οι ΗΠΑ υπερηφανεύονται για την πιο εύρωστη οικονομία στον κόσμο.

    Και ο ισχυρός συνδυασμός νέας τεχνολογίας και κρατικών επενδύσεων, μπορεί να το διατηρήσει για αρκετό καιρό ακόμη.

    Διαβάστε ακόμη:

    «Κύμα» πτωχεύσεων αμερικανικών κολοσσών – Δυσοίωνο το μέλλον

    Γκίκας Α. Χαρδούβελης: Η επόμενη 10ετία θα είναι υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων

    Goldman Sachs: Ο δεκάλογος των επενδυτικών θεμάτων για την επόμενη χρονιά



    ΣΧΟΛΙΑ