• Οικονομία

    ΙΟΒΕ: Πληθωρισμός 9-9,6% στην Ελλάδα το 2022

    Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, ο καθηγητής Νίκος Βέττας

    Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, ο καθηγητής Νίκος Βέττας


    Το οικονομικό κλίμα βαραίνει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ειδικά τα ελληνικά νοικοκυριά βλέπουν σύννεφα μπροστά τους και πιέζονται ολοένα και περισσότερο και εμφανίζονται πιο πολύ απαισιόδοξα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπως επισήμανε ο επικεφαλής του του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Νίκος Βέττας παρουσιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία.

    Ο κ. Βέττας ανέφερε πως η πιο μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι η αύξηση του πληθωρισμού, προσθέτοντας παράλληλα πως στην αβεβαιότητα συμβάλει και η αύξηση του κόστους δανεισμού, ενόψει των αυξήσεων των βασικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Ακόμα, ο κ. Βέττας τόνισε πως η άνοδο του πληθωρισμού δεν είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά της κρίσης που έχει προκαλέσει στην οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Ο πληθωρισμός τρέχει πιο γρήγορα τώρα στην Ελλάδα. Είναι μια δηλητηριώδης ουσία που έχει εισχωρήσει στο σύστημα της ελληνικής οικονομίας. Δεν εξαρτάται απόλυτα από την ουκρανική κρίση, καθώς βρήκε έδαφος στο περιβάλλον που υπήρχε πριν από τον πόλεμο».

    Σχετικά με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ για την Ελλάδα το σύνολο του 2022, το Ίδρυμα εκτιμά:

    -Ανάπτυξη από 3,5% έως 4%
    -Πληθωρισμό από 9% έως 9,6%
    -Ανεργία από το 12% έως το 12,4%

    Ο κ. Βέττας σημείωσε ακόμα πως η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια βελτίωση, αλλά τόνισε παράλληλα πρέπει να υπάρχει προσοχή στα δίδυμα ελλείμματα, το δημοσιονομικό και αυτό του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου: Γιατί επενδύουμε στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ



    ΣΧΟΛΙΑ