«Βλέπουμε ότι αυξάνεται η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε μεταξύ άλλων o Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), μιλώντας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο Supply Chain & Logistics Summit.

«Μέχρι πρότινος η Ελλάδα είχε την πιο κλειστή οικονομία στην Ευρώπη. Αυτό έχει αρχίσει και αλλάζει συστηματικά. Και είναι πάρα πολύ θετικό, γιατί όσο κάνεις δουλειά με το εξωτερικό, μαθαίνεις και έχεις την πίεση να γίνεσαι καλύτερος σε αυτό που κάνεις», υποστήριξε ο κ. Βέττας.

1

Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ αναφέρθηκε και στην αυξητική τάση των επενδύσεων που έχει διαπιστωθεί στη χώρα μας, που όμως, όπως τόνισε, εξακολουθούν και υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου. «Παρόλο που οι επενδύσεις αυξάνονται, παραμένουν χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης και έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο θέμα του πληθωρισμού και στο κόστος του χρήματος ο κ. Βέττας υποστήριξε πως αν και επανερχόμαστε προς μια κανονικότητα, τόσο το κόστος του χρήματος όσο και ο πληθωρισμός θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα για το επόμενο διάστημα.

«Σιγά-σιγά επανερχόμαστε, ωστόσο εξακολουθεί το πραγματικό κόστος χρήματος να είναι μεγαλύτερο από ό,τι ήταν πριν από την πρόσφατη έξαρση του πληθωρισμού και η δική μου εκτίμηση είναι ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει κατά μέσο όρο υψηλότερος τα επόμενα δέκα χρόνια, σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Παράλληλα και το πραγματικό κόστος χρήματος, θα είναι κι αυτό υψηλότερο, θα είναι πιο “σπάνιο” από παλαιότερα, δεν θα πηγαίνει σε όλους όπως πήγαινε στα χρόνια της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής», σημείωσε.

Ο κ. Βέττας αναφέρθηκε και στην ανεργία και υποστήριξε πως τα ποσοστά της έχουν μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια. Πλέον διαπιστώνονται επιμέρους ελλείψεις και στην πιο ανειδίκευτη εργασία αλλά και επίσης ανησυχητικές ελλείψεις στους κλάδους της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας.

«Η ανεργία κινείται αρνητικά, γεγονός θετικό για τους εργαζόμενους και συνολικά για την ανάπτυξη. Επιβαρυντικά σε σχέση με τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης λειτουργεί ο περιορισμός ότι στους κλάδους καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας έχουμε μικρότερο μέρος του εργατικού δυναμικού από ό,τι οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο κ. Βέττας.

Τέλος ο κ. Βέττας ολοκλήρωσε την παρουσίαση του αναφερόμενος στη βελτίωση στις συνθήκες εξωτερικής χρηματοδότησης της χώρας. «Πλέον το spread στα κρατικά ομόλογα με τις περισσότερες οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης κινείται προς το μηδέν. Άρα, πια, δεν μας τιμωρούν όταν θέλουμε να δανειστούμε», είπε ο ίδιος για να συμπληρώσει στη συνέχεια:

«Για την Ελλάδα το βασικό ερώτημα είναι, έχοντας σταθεροποιήσει το οικονομικό πεδίο από τη λήξη των μνημονίων το 2018 και μετά, πώς μπορεί να μπει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης κι αυτό μπορεί να γίνει εάν αλλάξει δραστικά το μίγμα της παραγωγής προς περισσότερη καινοτομία και εξωστρέφεια. Κι αυτό θα πρέπει να γίνει τη στιγμή που η Ευρώπη θα πρέπει να τοποθετηθεί από την αρχή, σε έναν κόσμο που χάνει την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Πιερρακάκη – Hoekstra: Επιβολή τέλους 2€ στα δέματα από Κίνα και «ψηφιακός φόρος»

Μιχαηλίδου: Έρχεται νέα πλατφόρμα για τα στεγαστικά προγράμματα – Στη ΔΕΘ η απόφαση για τρίτεκνους- πολύτεκνους

Alpha Bank: Τι οδήγησε στην επενδυτική βαθμίδα το ελληνικό αξιόχρεο – Οι κομβικοί παράγοντες