• Οικονομία

    Ινδία: Πακέτο “μαμούθ” εξετάζει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

    • NewsRoom


    Η ινδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δαπανήσει επιπλέον 2 τρισεκατομμύρια ρουπίες (26 δισ. δολάρια) το οικονομικό έτος 2022/23 για να απαλύνει τους καταναλωτές από την αύξηση των τιμών και να καταπολεμήσει τον πολυετή υψηλό πληθωρισμό, δήλωσαν δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters.

    Τα νέα μέτρα θα είναι διπλάσια από το πλήγμα 1 τρισ. ρουπιών που θα μπορούσαν να δεχθούν τα κρατικά έσοδα από τις μειώσεις φόρων στη βενζίνη και το ντίζελ που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών το Σάββατο, είπαν και οι δύο αξιωματούχοι.

    “Είμαστε πλήρως επικεντρωμένοι στη μείωση του πληθωρισμού. Ο αντίκτυπος της κρίσης στην Ουκρανία ήταν χειρότερος από τη φαντασία όλων μας”, δήλωσε ένας αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

    Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα χρειαστούν άλλα 500 δισ. ινδικές ρουπίες σε επιπλέον κεφάλαια για την επιδότηση των λιπασμάτων, από την τρέχουσα εκτίμηση των 2,15 τρισ. ρουπίων, δήλωσαν οι δύο αξιωματούχοι.

    Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιήσει έναν ακόμη γύρο φορολογικών περικοπών στη βενζίνη και το ντίζελ, εάν το αργό πετρέλαιο συνεχίσει να αυξάνεται, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ένα πρόσθετο πλήγμα 1 με 1,5 τρισ. ρουπίες στο οικονομικό έτος 2022/23 που ξεκίνησε την 1η Απριλίου, δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος.

    Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να δανειστεί πρόσθετα ποσά από την αγορά για να χρηματοδοτήσει αυτά τα μέτρα και αυτό θα μπορούσε να σημάνει απόκλιση από τον στόχο της για έλλειμμα 6,4% του ΑΕΠ για το 2022-23.

    Η ινδική κυβέρνηση σχεδιάζει να δανειστεί το ποσό ρεκόρ των 14,31 τρισ. ρουπιών κατά το τρέχον οικονομικό έτος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του προϋπολογισμού που έγιναν τον Φεβρουάριο.

    Ο δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόσθετος δανεισμός δεν θα επηρεάσει τον προγραμματισμένο δανεισμό του Απριλίου-Σεπτεμβρίου ύψους 8,45 τρισ. ρουπιών και μπορεί να πραγματοποιηθεί την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023.

    Διαβάστε επίσης

    Μπόρις Τζόνσον: Υπόσχεται μέτρα κατά του πληθωρισμού για τα ευάλωτα νοικοκυριά

    Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπεύθυνος για τα στοιχεία του πληθωρισμού



    ΣΧΟΛΙΑ