• Οικονομία

    Ηλεκτρονικά οι επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τα τελωνεία-Τι προβλέπει το νέο σύστημα

    • NewsRoom


    Με ηλεκτρονικές διαδικασίες θα πραγματοποιούνται, στο εξής, οι επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), που αφορά στα φορολογημένα καύσιμα που χρησιμοποιούν οι δικαιούχοι απαλλαγής (αλιείς, κάτοχοι τουριστικών επαγγελματικών σκαφών, βοηθητικών σκαφών θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας κ.α.)

    Σύμφωνα με δύο αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η μέχρι τώρα διαδικασία θα αναμορφωθεί, περιλαμβάνοντας μια νέα, ηλεκτρονική εφαρμογή. Μέσα από αυτή, συγκεκριμένα, θα ολοκληρώνονται οι επιστροφές του ΕΦΚ των καυσίμων που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις στους κινητήρες σταθερής θέσης, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα κ.α.

    Η αίτηση επιστροφής, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα κατατίθενται στα αρμόδια τελωνεία ηλεκτρονικά, μέσω της νέας εφαρμογής, που θα δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό, στο πληροφοριακό σύστημα ICISnet. Με τον τρόπο αυτό, οι διαδικασίες θα ρποχωρούν πιο γρήγορα και πιο ομαλά, αφού δε θα απαιτείται η -δύσκολη μερικές φορές- αυτοπρόσωπη παρουσία του συναλλασσόμενου στο τελωνείο.

    Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία καταβολής του ποσού της επιστροφής, αυτή θα γίνεται με την απ’ ευθείας πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασμών, αφού οι δικαιούχοι θα έχουν πρώτα δηλώσει τον IBAN αριθμό λογαριασμού τους. Η αλλαγή σε αυτό το βήμα της διαδικασίας έρχεται να αντικαταστήσει μια χρονοβόρα και αναχρονιστική διαδικασία, που προέβλεπε την έκδοση χειρόγραφων επιταγών της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Με το νέο κανονιστικό πλαίσιο, επιταχύνεται η διαδικασία απόδοσης των ποσών επιστροφής του ΕΦΚ στους δικαιούχους, σε σχέση με την καταργούμενη χειρόγραφη διαδικασία, που δημιουργούσε διοικητικό κόστος και σημαντικές καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των αιτήσεων των δικαιούχων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΦΚ στο κρασί: Τι λέει εσωτερική εγκύκλιος του ΣΕΟ – Τι συνιστά στα μέλη του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΦΚ στο κρασί: Μια «αδικία» που διορθώθηκε με τρία χρόνια καθυστέρηση…

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καφές… όπως κρασί: Οι ολέθριες συνέπειες του ΕΦΚ



    ΣΧΟΛΙΑ