• Οικονομία

    Οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε 100.000 επιστήμονες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιάννης Βρούτσης, βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Γιάννης Βρούτσης, βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ σε 100.000 επιστήμονες.

    Οι επιστημονικοί φορείς αναμένεται να καταθέσουν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση κοινή πρόταση σχετικά με τα κριτήρια και το εύρος των δικαιούχων που θα μπορούσαν δυνητικά να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

    Το επίδομα θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ και δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, λογιστές, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές, οικονομολόγους και κτηνίατρους. Την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση δικαιούνται μόνο όσοι έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.

     Η πλατφόρμα για το επίδομα αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών και στόχος της κυβέρνησης είναι το επίδομα να καταβληθεί έως το τέλος του μήνα. Εκτός επιδόματος μένουν οι έμμισθοι επιστήμονες, προκειμένου να ενισχυθούν οι νέοι με δραστηριότητα έως 5 έτη και όσοι πλήττονται επαγγελματικά.

    Υπενθυμίζεται πως το επίδομα που θεσπίστηκε στον πρόσφατο νόμο 4756/2020 «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων και άλλες κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις» αφορούσε στην αρχή μόνο τους δικηγόρους, ενώ στην πορεία προστέθηκαν κι άλλοι επιστημονικοί κλάδοι που ήταν δικαιούχοι του επιδόματος τηλεκατάρτισης των 600 ευρώ την περασμένη άνοιξη.

    Οι δαπάνες που προκαλούνται από την καταβολή της ενίσχυσης καλύπτονται από τον κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, δηλαδή από τις δικές τους εισφορές για τον κλάδο ανεργίας.

    Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

    Διαβάστε επίσης:

    Βρούτσης: Μέχρι τις 12 Ιανουαρίου οι πληρωμές των αναστολών Δεκεμβρίου

    Παπαθανάσης: Επιδότηση €5.000 για τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων

    Γεωργιάδης: Γιατί δεν ανακοινώσαμε νωρίτερα το κλείσιμο των μαγαζιών

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ