• Οικονομία

    Ειδικό πρόστιμο αντί αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης – Ποια επαγγέλματα αφορά

    Focus Economics: Πώς αναθεωρήθηκαν υψηλότερα οι προβλέψεις για το ΑΕΠ Ελλάδας μέσα σε ένα μήνα

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών


    Πρόστιμο αντί για προσωρινό «λουκέτο» στις επιχειρήσεις που παρανομούν προβλέπει νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, ωστόσο το νέο πλαίσιο αφορά συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες.

    Σύμφωνα με την απόφαση, δικαίωμα επιβολής ειδικού προστίμου, αντίο για αναστολή λειτουργίας έχουν:

    α. Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.
    β. Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
    γ. Κλινικές ή θεραπευτήρια.
    δ. Οίκοι ευγηρίας.
    ε. Λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.
    στ. Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί και κάθε άλλης φύσης δραστηριότητες με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης.
    ζ. Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα – κατοικίες.
    η. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).
    θ. Δικηγόροι και εταιρείες δικηγόρων.
    ι. Λογιστές, φοροτεχνικοί και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
    ια. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.
    ιβ. Γραφεία τελετών.
    ιγ. Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.
    ιδ. Άμισθοι υποθηκοφύλακες, συμβολαιογράφοι και συμβολαιογραφικές εταιρείες.
    ιε. Φαρμακεία ανεξαρτήτως νομικής μορφής που εδρεύουν σε Δήμους ή σε κοινότητες Δήμων ή σε κοινότητες δημοτικών ενοτήτων Δήμων, με πληθυσμό μέχρι και 5.000 κατοίκους, σύμφωνα με τις οικείες Υπουργικές αποφάσεις περί ορισμού Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Ο.Τ.Α. της χώρας.

    Οι λόγοι που επιβάλλονται τα πρόστιμα

    Αντί της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης επιβάλλεται η ειδική χρηματική κύρωση και σε περιπτώσεις για τις οποίες συντρέχουν οι διαπιστώσεις που επισύρουν το μέτρο αναστολής λειτουργίας και αφορούν σε:

    α) οικονομικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε χώρο διάφορο της σταθερής ή μόνιμης εγκατάστασης του υπόχρεου ή ασκούνται με κάθε είδους τροχοφόρα, πλωτά ή λοιπά μέσα, μεταφορικά ή μη, ή άλλα εν γένει μέσα άσκησης δραστηριότητας, καθώς και οικονομικές δραστηριότητες που ασκούνται σε κατοικία,

    β) οικονομικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε υπαίθριες ή μη εκθέσεις, αγορές, εμποροπανηγύρεις και λαϊκές αγορές,

    γ) περιπτώσεις που στην επαγγελματική εγκατάσταση στην οποία διενεργείται ο έλεγχος ασκούνται κατά την ημερομηνία της διαπίστωσης παράλληλα δραστηριότητες τρίτων, με εξαίρεση περιπτώσεις για τις οποίες η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του ελεγχόμενου μπορεί να λάβει χώρα κατά τρόπο που να μην παρακωλύεται η άσκηση της δραστηριότητας των τρίτων.

    Βαριά πρόστιμα και για επιθέσεις σε εφοριακούς

    Το ειδικό πρόστιμο και η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης επιβάλλονται σωρευτικά ακόμα και σε περίπτωση που εμποδιστεί με κάθε τρόπο ο έλεγχος από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ.

    Για την επιμέτρηση των κυρώσεων λαμβάνεται υπόψη και η τυχόν επιβολή κυρώσεων σε βάρος των προσώπων που επιβάλλονται οι κυρώσεις της ως άνω περίπτωσης κατά την τελευταία πενταετία πριν από την τέλεση των πράξεων της περίπτωσης αυτής.

    Το ειδικό πρόστιμο ορίζεται κατ’ ελάχιστον σε σαράντα χιλιάδες ευρώ (40.000) και η κύρωση της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης κατ’ ελάχιστον σε τέσσερις (4) μήνες και σε περίπτωση υποτροπής κατ’ ελάχιστον στα δύο (2) έτη.

    Σε περίπτωση που πράξεις στρέφονται κατά περισσοτέρων από έναν υπάλληλο της Α.Α.Δ.Ε. το ειδικό πρόστιμο ορίζεται σε πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και η κύρωση της αναστολής λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης σε έξι (6) μήνες και σε περίπτωση υποτροπής σε τρία (3) έτη.

    Η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης δεν επιβάλλεται όταν η μοναδική επαγγελματική εγκατάσταση του υπαίτιου ή των οριζομένων στο ως άνω στοιχείο φυσικών ή νομικών πρόσωπων ή νομικών οντοτήτων αφορά σε κλινική, ή θεραπευτήριο ή οίκο ευγηρίας ή κατάλυμα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ετοιμάζονται 100 υπάλληλοι – «κομάντος» για το Ταμείο Ανάκαμψης

    Εστίαση, λιανεμπόριο και ξενοδοχεία οι κερδισμένοι των παγίων δαπανών

    Επιδότηση παγίων δαπανών: Με κρατικά κουπόνια η πληρωμή φόρων και εισφορών



    ΣΧΟΛΙΑ