• Οικονομία

    Η ζηλευτή απόδοση της Alpha Bank, η ατάκα Σταϊκούρα στο gala dinner του Εconomist, η Praxia και τα αμφιλεγόμενα βραβεία στη REGUS

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Η ζηλευτή απόδοση της Alpha Bank, η ατάκα Σταϊκούρα στο gala dinner του Εconomist, η Praxia και τα αμφιλεγόμενα βραβεία στη REGUS

    Τα αμφιλεγόμενα βραβεία

    Προ ημερών κάποιοι βράβευσαν το επιτελείο της πολυεθνικής REGUS (δείτε τη φωτό στο τέλος της σελίδας) η οποία ενοικιάζει χώρους γραφείων σε αρκετές περιοχές στην Αττική. Η στήλη πάντως μαθαίνει αρμοδίως ότι η εταιρία επιβάλλει στους πελάτες της κάτι περίεργες μη συμφωνημένες χρεώσεις. H στήλη έχει δει τιμολόγια, έχει απευθύνει γραπτώς ερωτήματα και αναμένει απαντήσεις και από την Αθήνα και από τα κεντρικά της εταιρίας στο εξωτερικό.  Απλά να θυμίσω ότι επικεφαλής της εταιρίας στην Ελλάδα είναι η κ. Κατερίνα Μάνου.   

    Οι αναβαθμίσεις 

    Η αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, την Παρασκευή το βράδυ, έδειξε ότι μέχρι τον Μάιο θα υπάρξει μπαράζ αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας. 

    Και στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι μέχρι τότε η χώρα θα κατακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα ξεκλειδώσει πολλά κυρίως όμως τις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο νέων επενδυτών στις τράπεζες.

    Μετά λοιπόν την αναβάθμιση στο ΒΒ από ΒΒ- του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την Fitch, το επόμενο ραντεβού της κυβέρνησης με τους οίκους είναι στις 24 Απριλίου με την S&P και την DBRS και στις 8 Μαΐου με την Moody`s. 

    Υπάρχουν βέβαια πάντα και τα απρόοπτα – συνήθως η Moody`s τα κάνει αυτά – και χωρίς προγραμματισμό να βγει ένας οίκος να αναβαθμίσει (ή να υποβαθμίσει). 

    Ειδικά η Moody`s μας έχει χαμηλά και πρέπει να μας αναβαθμίσει κατά 4 βαθμίδες για να αποκτήσουμε κι από αυτήν επενδυτική βαθμίδα… 

    Alpha Bank: Το θέμα της εβδομάδας

    Έτοιμη- και με την ετυμηγορία της Fitch σύμμαχο – είναι η διοίκηση του Βασίλη Ψάλτη να πατήσει το κουμπί της έκδοσης ομολόγου Tier II ύψους τουλάχιστον 500 εκατ ευρώ, το οποίο όμως μπορεί να φθάσει – ανάλογα με τη ζήτηση και το επιτόκιο – τα 800 εκατ ευρώ.

    Το εγχείρημα είναι καλά προετοιμασμένο, οι επενδυτές «στημένοι», οι σύμβουλοι έχουν ήδη πάρει “πρόγευση” από την προσφορές και το επιτόκιο μαθαίνω ότι θα πέσει θα κινηθεί στο 4,5%, ίσως και χαμηλότερα.

    Η έκδοση θα γίνει αμέσως μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

    Μετά την έκδοση του ομολόγου η διοίκηση της Alpha Bank θα καλέσει στο τέλος της εβδομάδας, το αργότερο στις αρχές της επόμενης τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το project Galaxy, που προβλέπει τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων 12 δις ευρώ. Πρώτος σταθμός η άμεση κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών… 

    ΟΔΔΗΧ: Καυτό 24ωρο για την έκδοση του 15ετούς και οι σκέψεις για 30ετές

    Τον τόνο στην αγορά θα δώσει αυτή την εβδομάδα η έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές με στόχο την έκδοση 15ετούς ομολόγου. 

    Αν πράγματι το ομόλογο είναι, όπως πληροφορείται η στήλη 15ετούς διάρκειας, το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρά και με πολλαπλές θετικές επιδράσεις στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Κι αυτό διότι σε τούτη την χώρα έχουμε να δούμε 15ετές από το πάλαι ποτέ (στα χρόνια που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα).

    Το επιτόκιο για το δημόσιο μαθαίνω από τους κόλπους των ξένων επενδυτικών τραπεζών που έχουν αναλάβει σύμβουλοι στην έκδοση ότι θα κινηθεί στην περιοχή του 2,5% (άντε λίγο πάνω).

    Στον ΟΔΔΗΧ πληροφορούμαι ότι κάνουν σκέψεις και για έκδοση 30ετούς ομολόγου, κυρίως μετά το swap των ομολόγων Titlos που έδειξε ότι οι επενδυτές είναι ανοικτή σε ελληνικούς τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας…

    Στο Παρίσι για επενδυτές

    Κι ενώ τα ομόλογα θα εκδίδονται το ένα μετά το άλλο, ο Κυριάκος με 5 υπουργούς και 30 στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων θα βρεθεί την Τετάρτη στο Παρίσι.

    Στο επενδυτικό φόρουμ με θέμα την επόμενη ημέρα της Ελλάδας οι υπουργοί Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Θεοχάρης, Καραμανλής και Χατζηδάκης θα μιλήσουν με περισσότερες από 70 γαλλικές επιχειρήσεις με στόχο να τους πείσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Βασικό “πιάτο” στο μενού οι επενδύσεις στην Ενέργεια αλλά και στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις… 

    Ο υπουργός, ο τραπεζίτης και ο κατασκευαστής

    Το βράδυ της Παρασκευής στο Economist Gala Dinner, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκλεψε την παράσταση.

    Στο πάνελ μαζί του ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο CEO του κατασκευαστικού ομίλου Ελλάκτωρ Αναστάσιος Καλλιτσάντσης και ο CEO των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης. 

    Ο μεθοδικός «τσάρος» της οικονομίας απευθυνόμενος στους συνομιλητές τους είπε: «Εγώ εύχομαι το 2020 ο Χρήστος Μεγάλου να χρηματοδοτεί τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση για να φτιάχνει δρόμους, ώστε να κινούνται τα αυτοκίνητα και να καταναλώνουν βενζίνη για τον Ανδρέα Σιάμισιη, κι όλοι μαζί να προσφέρουν έσοδα στο Δημόσιο». 

    Αν μη τι άλλο ο Σταϊκούρας έχει αντανακλαστικά και μιλάει του the point δίνοντας τον τόνο των αναγκών της ελληνικής οικονομίας. 

    Περί Praxia και μνηστήρων 

    Η στήλη σας ενημέρωσε σε ανύποπτο χρόνο, την προηγούμενη Τρίτη πριν ανοίξει εκ νέου το ζήτημα της Praxia, ότι η Viva υπήρχε ως backup.

    Τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησαν στην αγορά φήμες ότι ενδιαφέρεται – πλην της Viva – και το fund Duet, που κάποτε είχε την πρόγονο της Praxia, την Credicom. Μέχρι, το αργότερο την Παρασκευή θα μάθουμε τον νέο μέτοχο της Praxia.

    Η στήλη συνεχίζει να ποντάρει στον Χάρη Καρώνη της Viva.  Πάντως η Αναστασία Σακελλαρίου, παρά τα περί αντιθέτου γραφόμενα,  δεν έχει αποχωρήσει από την τράπεζα. 

    Η επικεφαλής της Regus στην Ελλάδα κ.Κ. Μάνου (δεύτερη από αριστερά) και ο CEO της REGUS Mark Dixon



    ΣΧΟΛΙΑ