• Οικονομία

    Η Βρετανία δεν έχει απεξαρτηθεί ακόμη πλήρως από τα ρωσικά καύσιμα


    Η Βρετανία δεν έχει απεξαρτηθεί ακόμη πλήρως από τα ρωσικά καύσιμα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg τα οποία έρχονται σε αντίθεση με επίσημη έκθεση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οποία τόνιζε το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιτύχει να μηδενίσει την αγορά ρωσικών καυσίμων.

    Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εισήγαγε καθόλου καύσιμα από τη Ρωσία για πρώτη φορά στα χρονικά τον Ιούνιο. Αυτό υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση πέτυχε τη φιλοδοξία της να σταματήσει σταδιακά όλες τις αγορές φυσικού αερίου και πετρελαίου στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία.

    Τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής μια μέρα αργότερα έλεγαν μια διαφορετική ιστορία. Έδειξαν ότι οι ρωσικές εισαγωγές ντίζελ τον μήνα εξακολουθούσαν να είναι περίπου οι μισές από το σύνολο του προηγούμενου έτους.

    Το BEIS ανέφερε ότι οι εισαγωγές ντίζελ από τη Ρωσία ανήλθαν σε 106 χιλιάδες τόνους τον μήνα, αποτελώντας το 1,8% των συνολικών εισαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο αριθμός αυτός ήταν μειωμένος κατά περίπου 50% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Συμφώνησε ότι δεν υπήρχαν ρωσικές εισαγωγές αργού πετρελαίου.

    Η ασυμφωνία έγκειται στον τρόπο συλλογής των στατιστικών στοιχείων. Τα στοιχεία του ONS βασίζονται στη χώρα που αποστέλλει τα φορτία, ενώ το BEIS εξετάζει τη χώρα προέλευσης και δείχνει μία από τις επιχειρησιακές δυσκολίες στη διασφάλιση της τήρησης των κυρώσεων.

    “Όλα τα εμπορικά μας στοιχεία παρήχθησαν πάντοτε με βάση τη χώρα αποστολής”, δήλωσε εκπρόσωπος του ONS. “Μέχρι τις πρόσφατες αλλαγές στη μέθοδο συλλογής μας, οι πληροφορίες για τη χώρα προέλευσης δεν ήταν διαθέσιμες για όλα τα στοιχεία εισαγωγών”.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Περαιτέρω πτώση των τιμών της βενζίνης προβλέπει η υπ. Ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ