• Η νέα φουρνιά αετονύχηδων, σηκώνει μανίκια ο Ψάλτης (Alpha Bank), τα 45 εκατ. του Ιβάν και η «θερμή» σχέση ΕΤΕ-ΤΧΣ

    Την Μεγάλη Πέμπτη με μια λιτή ανακοίνωση περίπου δέκα αράδων η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι κατάργησε την θέση του αντιπροέδρου στο διοικητικό συμβούλιο,

    the wise man
    image
    the wise man

    Ακραία φαινόμενα

    Ακραία φαινόμενα πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα στις αγορές. Στη Νέα Υόρκη μέσα σε λίγα λεπτά διαλύθηκαν οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια του πετρελαίου. Οι τιμές κινήθηκαν ανεξέλεγκτα και μέσα σε μερικά λεπτά οι τιμές των συμβολαίων μηδενίστηκαν και στην συνέχεια έφτασαν να διαπραγματεύονται στα -37,63 δολάρια.

    Ευτυχώς, ο Dow έκλεισε με απώλειες 2,44% ενώ ο χρυσός συνέχισε την ανοδική του πορεία και έκλεισε στα 1.713 δολάρια η ουγκιά.

    Akazoo Ι: Οι αετονύχηδες της τεχνολογίας

    Ένα διάχυτο ρίγος διαπέρασε εχθές την ελληνική επιχειρηματική και χρηματιστηριακή αγορά μετά το tweet του QCM ότι μας έχει νέα για την Ελλάδα…

    Και κατά τις 15.00 μ.μ. ο Gabriel Grego, που πριν δύο χρόνια μας άνοιξε τα μάτια και έφερε στο φως το σκάνδαλο της Folli Follie, έβγαλε το report του για την εταιρεία Akazzo,  βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η μετάδοση (Streaming) μουσικής και μάλιστα είναι εισηγμένη στον Nasdaq.

    Σύμφωνα με τον Greco, η εταιρεία δεν έχει γραφεία στο Λονδίνο, επίσης στο Λουξεμβούργο ενώ είναι ζημιογόνος και τα «κατεβάσματά» της είναι απειροελάχιστα σε σχέση με αυτά που ανακοινώνει. Πάντως η μετοχή ενώ άνοιξε με τεράστια πτώση κατά 45% εν τούτοις στο τέλος της συνεδρίασης έκλεισε με μικρότερες (συγκριτικά) απώλειες κατά 17,5% στα 2,22 δολάρια.

    Ο Greco έχει ασχοληθεί στο παρελθόν και με την Globo, βάζει στο κάδρο την Velti (η οποία δεν υπάρχει ως εταιρεία) και σαφώς έβγαλε στην σέντρα την Akazzo.

    Η στήλη τολμά να κάνει την εξής διαπίστωση: Διαφαίνεται ότι υπάρχει μια εστία – δεν αφορά όλες – περίεργων υποθέσεων στις νέες πολλά υποσχόμενες τύπου startups εταιρείες που ασχολούνται με τις εργασίες της σύγχρονης τεχνολογίας.

    Εν προκειμένω το QCM εκτιμά ότι ο Ζερβός και η διοικητική του ομάδα εργάζονταν για τον δικό τους πλουτισμό εις βάρος των μετόχων…

    Εις εκ των μετόχων είναι και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο οποίος είχε εμπιστευθεί την Akazoo βάζοντας κεφάλαια μέσω της DECA.

    Akazoo II: Ξέπλυμα (;)

    Το QCM αφήνει αιχμές για πιθανό ξέπλυμα χρήματος…

    Η στήλη θεωρεί ότι σε αυτήν την παράμετρο είναι – ίσως – το ζουμί της υπόθεσης και μένει να το δούμε μέσα από τους εποπτικούς και όχι μόνο ελέγχους που θα εκκινήσουν στην πορεία. Διευθύνων σύμβουλος της Akazoo είναι ο Απόστολος Ζερβός και τα γραφεία της στο Νέο Ψυχικό.

    Εκεί που ήταν τα γραφεία της Internet Q, τμήμα της οποίας απορρόφησε στο παρελθόν η Akazoo.

    Και εδώ ανοίγει η εξής συζήτηση: Μήπως πρέπει ο έλεγχος τους να γίνεται πιο εντατικά  από τα χρηματιστήρια που τις εισάγουν προς διαπραγμάτευση;

    Διότι δεν μπορεί κάθε τρεις και λίγο μια εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα να διασύρει την αξιοπιστία της ελληνικής επιχειρηματικότητας…

    Πάντως ο Grego κατηγορεί την Akazoo ότι πολλά στελέχη της δούλευαν στο παρελθόν στην VELTI και στην Globo οι οποίες κατέρρευσαν με διάφορες κατηγορίες περί πλαστών ισολογισμών.

    Καλά εκεί στην DECA Investments δεν πήραν είδηση για όλα αυτά; Μάλλον ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος πρέπει να αναθεωρήσει για τις επιλογές του.

    Πως ο Ιβάν «έκοψε» 45 εκατ ευρώ από τον Στέγγο

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο Ιβάν – έχουμε πει οι περαιτέρω συστάσεις είναι περιττές – επικαλέστηκε την κρίση του κορονοϊού και έκοψε από το τίμημα που έδινε στην οικογένεια Στέγγου 45 εκατ ευρώ.

    Όπως μαθαίνω η αρχική προσφορά του ήταν 250 εκατ ευρώ, με το που εμφανίσθηκε ο covid-19 γείωσε το τίμημα στα 190 εκατ ευρώ και εν τέλει επανήλθε με τελική πρόταση 205 εκατ ευρώ.

    Μου λένε ότι ο Ιβάν ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με κατασκευαστικές εταιρείες – εντός και εκτός συνόρων – για να αναλάβουν την ανακαίνιση του ιστορικού συγκροτήματος. Το κόστος από μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση φθάνει τα 100 εκατ ευρώ.

    Κι εδώ όμως ο Ελληνορώσος κροίσος – μόνο από την πώληση της καπνοβιομηχανίας που είχε εισέπραξε πριν περίπου 4 χρόνια 1,6 δις ευρώ – κερδίζει… διότι όπως πληροφορούμαι κομμάτια της ανακαίνισης έχουν ήδη ενταχθεί στους επενδυτικούς/αναπτυξιακούς νόμους επί των ημερών Στέγγου.

    Ζεσταίνουν τις μηχανές στην Alpha Bank

    Οι πληροφορίες από το μέτωπο της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα αναφέρουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων, στην Αττική, τείνει να μηδενιστεί… Εφόσον, ισχύουν στο ακέραιο, τότε τις επόμενες δύο εβδομάδες η ατζέντα θα μεταφερθεί όπως αντιλαμβάνεστε στον τρόπο επαναλειτουργίας της χώρας.

    Αυτό, μαθαίνω, εξετάζουν και στην Alpha Bank όπου θέλουν να τελειώνουν – όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί σε διεθνές επίπεδο – με το project Galaxy, που αφορά στην τιτλοποίηση 12 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα ενταθούν, όπως πληροφορούμαι, οι επαφές (μέσω τηλεδιασκέψεων) του CEO της τράπεζας Βασίλη Ψάλτη και του CFO Λάζαρου Παπαγαρυφάλλου με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

    Το μεγάλο στοίχημα πλέον σε αυτά τα deals είναι η τιμή καθώς ο covid-19 έφερε τα πάνω κάτω. Ίδωμεν…

     Δεν πέρασε ένας χρόνος και ο Παύλος ξήλωσε την επιλογή του ΤΧΣ

    Την Μεγάλη Πέμπτη με μια λιτή ανακοίνωση περίπου δέκα αράδων η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι κατάργησε την θέση του αντιπροέδρου στο διοικητικό συμβούλιο, στο πλαίσιο της υιοθέτησης των βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης.

    Την θέση κατείχε η… αγαπημένη του ΤΧΣ Κάτια Μπερίτση και είχε προταθεί από το Ταμείο πέρσι το καλοκαίρι μαζί με μια σειρά από άλλες υποδείξεις και απαιτήσεις…

    Ο CEO της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς ούτε μετά από ένα χρόνο κατήργησε με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου την θέση και η Μπερίτση θα παραμείνει αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων αλλά και μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

    Αλλαγές, με αργά αλλά σταθερά βήματα…