• Οικονομία

    Η κρίση «τσάκισε» τον Έλληνα ταξιδιώτη-Μειωμένη κατά 64% η τουριστική δαπάνη

    τουριστας


    Αύξηση της κινητικότητας παρατηρήθηκε το 2018 στον εσωτερικό τουρισμό, δείχνοντας ότι οι Έλληνες ταξίδεψαν πιο πολύ πέρυσι απ’ ότι τα προηγούμενα έτη. Αυτό μαρτυρά η αυξημένη εσωτερική αεροπορική κίνηση που καταγράφηκε το περασμένο έτος. Αυτό ωστόσο, δε σημαίνει ότι διακινήθηκαν και μεγαλύτερα κεφάλαια, στην αγορά, καθ’ ότι ο Έλληνας φαίνεται πως ταξιδεύει μεν, κάνει δε οικονομία στα έξοδά του κατά τη διάρκεια των διακοπών του.

    Συγκεκριμένα, όπως αποδεικνύουν τα διαθέσιμα στοιχεία, η δαπάνη του Έλληνα τουρίστα μέσα στην κρίση έχει παρουσιάσει συνολική μείωση 63,9%. Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στις αρχές της κρίσης, εν έτει 2008, η συνολική δαπάνη στον τουρισμό από τους Έλληνες ταξιδιώτες κυμαινόταν σε επίπεδα λίγο κάτω από τα 3,9 δισ. ευρώ. Σήμερα, το συνολικό αυτό ποσό δεν ξεπερνά το 1,4 δισ. ευρώ, αναδεικνύοντας μια σημαντική «βουτιά» στη δαπάνη.

    Τα στοιχεία παρατίθενται στην τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με τίτλο «Η συμβολή του τουρισμού στην Ελληνική Οικονομία.

    Όπως επισημαίνει η μελέτη αναλυτικά, η τελευταία διαθέσιμη εκτίμηση της δαπάνης του εγχώριου τουρισμού είναι η «Έρευνα Διακοπών» της ΕΛΣΤΑΤ για το 2017. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η εγχώρια τουριστική δαπάνη για ταξίδια με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση ήταν 1.398 εκατ. ευρώ, όταν το 2016 η ίδια μέτρηση έφτανε το 1.287 εκατ. ευρώ, αυξημένη δηλαδή κατά 8,7% σε σύγκριση με το 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008, η αντίστοιχη δαπάνη ήταν 3.868 εκατ. ευρώ. Όπως σχολιάζεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση του Insete, «κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η δαπάνη του εγχώριου τουρισμού μειώθηκε κατά 63,9%».

    εσωτερικος τουρισμος
    Οι μετρήσεις για τον εσωτερικό τουρισμό



    ΣΧΟΛΙΑ