• Οικονομία

    Η Ελλάδα στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατάταξη για το 5G

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Freedom pass data: Από σήμερα τα δωρεάν 50 GB στους νέους 15-17 ετών 

    Κυριάκος Πιερρακάκης


    Δεν έχει συμβεί πολλές φορές η Ελλάδα να βρίσκεται μπροστά σε τομείς που άπτονται των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και βεβαίως χρειάζεται να γίνουν ακόμα πάρα πολλά για να βρεθεί η χώρα σε ικανοποιητικό επίπεδο.

    Ωστόσο, με το 5G τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως …συνήθως.

    Η Ελλάδα είναι μία από τις μόλις 3 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ολοκληρώσει πλήρως τη διαδικασία εκχώρησης των συχνοτήτων για τη λειτουργία του 5G.

    H δημοπρασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz για το 5G ολοκληρώθηκε με επιτυχία από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) στο τέλος του 2020.

    Οι Cosmote, Vodafone και Wind κατέβαλαν στο ελληνικό δημόσιο, συνολικά 372.261.153 ευρώ και βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης των δικτύων νέας γενιάς.

    Η προαναφερόμενη κατάταξη προκύπτει από την τριμηνιαία μελέτη του Παρατηρητηρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 5G (European 5G Observatory) που παρακολουθεί την εξέλιξη των δικτύων νέας γενιάς.

    Βάσει των στοιχείων του European 5G Observatory οι μόνες χώρες της ΕΕ που έχουν ολοκληρώσει 100% τη διαδικασία εκχώρησης του φάσματος στις περιοχές των 700 MHz, 3,6 GHz και 26 GHz, είναι η χώρα μας, η Φινλανδία και η Γερμανία.

    Οι συγκεκριμένες φασματικές περιοχές ονομάζονται από το Παρατηρητήριο ως pioneer bands γιατί χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

    Τις χειρότερες επιδόσεις όσο αφορά τη νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας καταγράφουν Εσθονία και Πολωνία, καθώς δεν έχουν κάνει καμία πρόοδο, ενώ σε Πορτογαλία και Λιθουανία δεν έχει ξεκινήσει η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G.

    Να σημειωθεί ότι στην περιοχή των 3,6 GHz η Ελλάδα έχει εκχωρήσει το 98% του φάσματος και αυτό γιατί έχουν δεσμευτεί περίπου 10 MHz για να αξιοποιηθεί σε πιλοτικά προγράμματα.

    Στις καινοτομίες που έχει εφαρμόσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με υπουργό τον Κυριάκο Πιερρακάκη, συγκαταλέγεται η δημιουργία του fund Φαιστός, το οποίο έλαβε «προίκα» 25% των εσόδων από την εκχώρηση του φάσματος. Θα χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις οι οποίες αναπτύσσουν υπηρεσίες 5G με στόχο τη δημιουργία οικοσυστήματος, ικανού να παράγει καινοτομία.

    Διαβάστε επίσης

    Cosmote, Vodafone, Wind απενεργοποιούν σταδιακά το 3G και ανάβουν το 5G



    ΣΧΟΛΙΑ