Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρχίζουν να ανησυχούν ότι η ταχεία ανατίμηση του ευρώ θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2%.

Το ενιαίο νόμισμα έχει αυξηθεί κατά περίπου 14% έναντι του δολαρίου φέτος, καθώς η εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ μειώνεται – γεγονός που συνέβαλε στον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες πλέον ευθυγραμμίζονται ακριβώς με τον στόχο της ΕΚΤ.

1

Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι το ράλι να ωθήσει το ευρώ σε επίπεδα που θα ωθήσουν τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο, πλήττοντας ταυτόχρονα και την ανταγωνιστικότητα.

Καθώς το ευρώ βρίσκεται στα πρόθυρα του μεγαλύτερου ανοδικού σερί εδώ και πάνω από 20 χρόνια, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, προειδοποίησε ότι μια άνοδος πάνω από τα 1,20 δολάρια θα δημιουργούσε πρόβλημα.

Μέχρι τότε, «μπορούμε να το παραβλέψουμε λίγο», δήλωσε στη Francine Lacqua του Bloomberg TV. «Κάτι πέραν αυτού θα ήταν πολύ πιο περίπλοκο».

Μεγάλο μέρος της ανόδου του ευρώ οφείλεται στην αδυναμία του δολαρίου, καθώς η δασμολογική επιδρομή του Ντόναλντ Τραμπ πλήττει την εμπιστοσύνη, στέλνοντας τους επενδυτές πέρα από τα όρια των ΗΠΑ. Η μετατόπιση αυτή χαιρετίστηκε αρχικά όχι μόνο λόγω της επίδρασής της στη μείωση του πληθωρισμού, αλλά και ως ευκαιρία ενίσχυσης του διεθνούς ρόλου του ευρώ.

Το ερώτημα πλέον είναι πόσο μακριά μπορεί να φτάσει. Οι επενδυτές προβλέπουν ότι το όριο των 1,20 δολαρίων, που ανέφερε ο ντε Γκίντος, θα επιτευχθεί το 2026.

«Υπάρχει επανατοποθέτηση κεφαλαίων κυρίως από Ευρωπαίους — αλλά και διεθνείς — επενδυτές υπέρ του ευρώ», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, στο CNBC. «Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής φαίνεται ανθεκτικό, αλλά φυσικά είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια».

ECB Forecast Assumptions for the Euro
Προβλέψεις της ΕΚΤ για το ευρώ

Η πληθώρα των σχολίων για το ευρώ – πολλά από τα οποία υπερβαίνουν τις συνήθεις γραμμές της ΕΚΤ ότι το νόμισμα είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που αξιολογεί και ότι δεν έχει τεθεί ως στόχος ένα συγκεκριμένο επίπεδο – υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αρχίζουν να αισθάνονται λιγότερο άνετα.

«Δεν θέλουν να το παραδεχτούν ακόμα, αλλά το ισχυρό ευρώ θα αποτελέσει αυξανόμενο πρόβλημα», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης στην ING. «Τελικά, μία περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ δεν θα φέρει μόνο αποπληθωριστικές πιέσεις αλλά και κινδύνους για την ήδη επιβαρυμένη εξαγωγική βιομηχανία — αρκετούς ώστε να δικαιολογήσουν νέες μειώσεις επιτοκίων».

Μία ακόμη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων μετά τις οκτώ που έχουν ήδη γίνει, είναι κάτι που συζήτησε και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Martins Kazaks σε ξεχωριστή συνέντευξη. Οι αγορές και οι αναλυτές βλέπουν μια ακόμη μείωση φέτος, στο 1,75%, μετά από μια παύση τον Ιούλιο.

«Η συναλλαγματική ισοτιμία έχει κινηθεί σημαντικά φέτος και αυτό θα επιβαρύνει επίσης τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Kazaks. «Εάν το ευρώ ανατιμηθεί σημαντικά περαιτέρω, αυτό θα επιβαρύνει τον πληθωρισμό και τις εξαγωγές, γεγονός που θα μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα προς μια ακόμη μείωση».

Euro-Zone Inflation Is Now at 2%
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται πλέον στο 2%

Σε ένα πάνελ στη Σίντρα μαζί με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ και άλλους επικεφαλής κεντρικών τραπεζών, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αρνήθηκε να σχολιάσει τη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά δήλωσε ότι το 2025 θα μπορούσε να είναι μια κρίσιμη χρονιά για το δολάριο.

«Δεν πρόκειται να συμβεί έτσι απλά από τη μια μέρα στην άλλη – δεν συνέβη ποτέ ιστορικά», είπε. «Αλλά υπάρχει σαφώς κάτι που έχει χαλάσει, και αν μπορεί να διορθωθεί ή αν θα συνεχίσει να είναι χαλασμένο, νομίζω ότι μένει να φανεί».

Η άνοδος του ευρώ, την οποία στο παρελθόν η Λαγκάρντ είχε χαρακτηρίσει «αντιφατική, αλλά δικαιολογημένη», αποτελεί έναν από τους παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση των επιτοκίων. Για τον Λιθουανό Gediminas Simkus, ο ρυθμός ανόδου του ευρώ είναι κάτι που η ΕΚΤ πρέπει να παρακολουθεί προσεκτικά.

«Σε ιστορικούς όρους, η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο», δήλωσε σε συνέντευξή του. «Αλλά ο ρυθμός προσαρμογής σημαίνει ότι πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας».

Το νόμισμα έχει διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 1,1829 δολάρια από την εισαγωγή του το 1999 και διαπραγματευόταν λίγο κάτω από αυτό το επίπεδο την Τρίτη. Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel χρησιμοποίησε αυτό το επιχείρημα για να υποβαθμίσει τις όποιες ανησυχίες.

«Ναι, υπάρχουν κάποιες δευτερογενείς επιπτώσεις που προέρχονται από τη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά είναι μόνο ένας παράγοντας», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg. «Λαμβάνουμε υπόψη όλους τους παράγοντες που οδηγούν σε υψηλότερο και χαμηλότερο πληθωρισμό και αυτός είναι ο σχετικός τρόπος που πρέπει να το δούμε».

Παρομοίως, ο Madis Muller από την Εσθονία δήλωσε ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την πρόσφατη άνοδο.

«Η ανατίμηση του ευρώ ήταν αρκετά γρήγορη», δήλωσε. «Αλλά το επίπεδο εξακολουθεί να βρίσκεται εντός των ιστορικών ορίων. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να ανησυχούμε πάρα πολύ σε αυτό το σημείο.»

Διαβάστε επίσης:

Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε επικουρικές, συντάξεις και παροχές σε χρήμα

Helleniq Energy: Υπό τον έλεγχό της η Abo Energy Hellas και έξι ακόμα εταιρείες για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ

Η Ελένη Αλεξίου στο Mononews: Η διαδρομή μιας «Star Individual» στον χώρο του real estate