• Οικονομία

    Η ΕΚΤ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια – Ντράγκι: «Θα επανεξεταστούν τα αρνητικά επιτόκια»

    • NewsRoom
    ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)


    Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, διατήρησε τα επιτόκια της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τον Μάριο Ντράγκι να επαναλαμβάνει πως η Τράπεζα αναμένει να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του 2019.

    Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο   των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

    Το Δ.Σ. της ΕΚΤ αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

    Η ΕΚΤ επανέλαβε, επίσης, την απόφασή της να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση των τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Η διαδικασία θα συνεχιστεί για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός «διευκολυντικού» χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

    O Μάριο Ντράγκι εξέφρασε πάντως την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επανεξετάσει τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων, κάτι που ζητά επιτακτικά η Γερμανία. «Θα εξετάσουμε, στο πλαίσιο της τακτικής αξιολόγησης, εάν η διατήρηση των ευνοϊκών επιπτώσεων των αρνητικών επιτοκίων στην οικονομία απαιτεί να μετριαστούν οι πιθανές παρενέργειες, εάν υπάρχουν, στην τραπεζική διαμεσολάβηση», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, απέρριψε ξανά τις εκτιμήσεις ότι τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ ευθύνονται για την αδύναμη κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών. «Η κερδοφορία των τραπεζών στην Ευρωζώνη είναι υψηλότερη από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου δεν υπάρχουν αρνητικά επιτόκια και χαμηλότερα από τις ΗΠΑ», ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

    Αναφορικά με τους όρους στη νέα σειρά τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων  μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs -ΙΙI) που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, ο κ. Ντράγκι δήλωσε πως περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές σε μία από τις επόμενες συναντήσεις, καθώς υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ανάλυση. «Ιδιαίτερα, η τιμολόγηση των νέων πράξεων TLTRO-III θα λαμβάνει υπόψη μια συνολική αξιολόγηση των καναλιών μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής καθώς και τις περαιτέρω εξελίξεις στις οικονομικές προοπτικές», σημείωσε.

    «Ξεκινήσαμε μια διαδικασία όπου θα αναλύσουμε όλα τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία καθώς και τις προβολές των εμπειρογνωμόνων που θα έχουμε στα χέρια μας τον Ιούνιο για να αποφασίσουμε για τα δύο παραπάνω στοιχεία της πολιτικής μας», δήλωσε.



    ΣΧΟΛΙΑ