• Οικονομία

    Οι χάρτινες αποδείξεις ξανά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Επιστρέφει σε νέα έκδοση το παλιό μότο «αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη…», με την εφορία να εφευρίσκει κάθε πιθανό τρόπο να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

    Παρά το γεγονός ότι έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών δαπανών, στο στόχαστρο βρίσκονται οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με μετρητά. Οι αποδείξεις που εκδίδονται δεν περνούν στην εφορία, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αδιαφορούν να τις παραλάβουν από τις επιχειρήσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται και «deal» μεταξύ φορολογούμενων και επαγγελματιών για έκπτωση στην αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας αν δεν κοπεί απόδειξη, ή αν κοπεί χαμηλότερο ποσό.

    Γι’ αυτό το λόγο, το Υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να ανασύρει από το συρτάρι μια σειρά από μέτρα τα οποία είχαν συζητηθεί στο παρελθόν, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν.

    «Μπόνους» για… «μαϊμού» αποδείξεις

    Τις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι η χρήση της τεχνολογίας, «ποντάροντας» στους ίδιους τους φορολογούμενους. Όταν πραγματοποιούν μια συναλλαγή και παίρνουν στα χέρια τους την απόδειξη, θα έχουν τη δυνατότητα να «σκανάρουν» το παραστατικό με το κινητό τους τηλέφωνο, κάνοντας χρήση την εφαρμογή QR code, η οποία θα πιστοποιεί αν η απόδειξη είναι αυθεντική ή «μαϊμού».

    Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως η απόδειξη έχει βγει από μη δηλωμένη ταμειακή μηχανή ή από ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο δεν φέρει τη «σφραγίδα» της εφορίας, τότε θα μπορεί να «καρφώσει» την επιχείρηση στην ΑΑΔΕ, με αντάλλαγμα ακόμα και χρηματικό έπαθλο, το οποίο θα δίνεται μόλις πιστοποιηθεί η καταγγελία του φορολογούμενου.

    Το σχέδιο αναμένεται να εφαρμοστεί όταν αντικατασταθούν όλες οι ταμειακές μηχανές και υπάρξει διασύνδεσής τους απευθείας με την εφορία, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σταδιακά έως και το Νοέμβριο του 2021.

    Σύμφωνα με το νέο προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (ΦΗΜ) υποχρεούνται:

    – να αναβαθμίσουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους, ώστε να παράγουν αποδείξεις με ενσωματωμένο το QR Code ταυτοποίησης του φορολογικού μηχανισμού και της απόδειξης,

    – να διασυνδεθούν, ώστε να διαβιβάζουν τις συναλλαγές τους ανά συναλλαγή (1 προς 1) σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα myDATA,

    – να αποσύρουν πλήρως παλαιούς φορολογικούς μηχανισμούς που δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης, τακτοποιώντας την εικόνα τους στο Φορολογικό Μητρώο.

    Και οι χάρτινες αποδείξεις στο αφορολόγητο

    Στο σχέδιο που ανασύρει το οικονομικό επιτελείο προβλέπει και τη χρήση των χάρτινων αποδείξεων στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου. Έως σήμερα οι αποδείξεις που εκδίδονται σε συναλλαγές με μετρητά, δεν μετρούν στην εφορία, δηλαδή δεν καλύπτουν το 30% του εισοδήματος που πρέπει να δαπανήσει ένας φορολογούμενος με ηλεκτρονικό τρόπο.

    Το σενάριο προβλέπει πως όταν «σκανάρεται» μια απόδειξη και στη συνέχεια δηλώνεται στην ΑΑΔΕ, θα υπολογίζονται από την εφορία όπως οι ηλεκτρονικές δαπάνες. Για να δοθεί ένα επιπλέον μπόνους, πέραν από το γεγονός ότι θα μετρούν και οι δηλωμένες χάρτινες αποδείξεις στο 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες, θα «μετρούν» και στη φορολοταρία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα υποστεί ένα γερό «λίφτινγκ».

    Σπίτια, αυτοκίνητα και τεράστια ποσά

    Αντί για 1.000 ευρώ το μήνα σε 1.000 τυχερούς, υπάρχει η σκέψη να κληρώνονται μεγαλύτερα ποσά, όπως 100.000 ευρώ για 10 τυχερούς.

    Μάλιστα, στο τραπέζι έχει πέσει και η σκέψη να κληρώνονται στο τέλος του χρόνου μεγάλα έπαθλα, όπως σπίτια ή αυτοκίνητα, τα οποία έχουν περιέλθει στα χέρια του κράτους, μετά από κατασχέσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Αυτά είναι τα 10 μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων

    Πιτσιλής: Στο πειθαρχικό εφοριακοί που δεν είχαν ανοίξει την εφορία στις… 11 το πρωί!

    Παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου για τις φορολογικές δηλώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ