• Οικονομία

    Οι ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι βύθισαν το ευρώ

    ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)


    Βουτιά πραγματοποίησε το ευρώ κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων του Μάριο Ντράγκι ο οποίος έριξε και επίσημα, την Πέμπτη, «αυλαία» στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Παράλληλα, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και αυτών για την διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, τα οποία θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019.

    Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε στα 1,134 δολάρια κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων, από 1,138, τιμή στην οποία συνεχίζει να κινείται έως τώρα, παρά την μικρή διόρθωση που επιχειρήθηκε.

    Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το πρόγραμμα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα QE ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015 και κατέληξε να διαρκέσει 4 χρόνια, φτάνοντας μέχρι τα 2,6 τρισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την ΕΚΤ, θα υπάρξει πλήρης επανεπένδυση τα ποσά από την εξόφληση των ομολόγων για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια,. Όπως ανέφερε ο κ. Ντράγκι, η ΕΚΤ θα συνεχίσει “για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής”.

    Το πρόβλημα, ωστόσο, που παρατηρούν οι αναλυτές έχει να κάνει με το γεγονός πως η απόφαση για τον τερματισμό του QE έρχεται σε μια περίοδο που «αβεβαιότητας» για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.



    ΣΧΟΛΙΑ