• Οικονομία

    HSBC: Στο 8,2% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020- Αισιόδοξη για τουρισμό, ουδέτερη για μετοχές

    • NewsRoom
    hsbc


    Σύσταση από την HSBC στους επενδυτές να εστιάσουν σε μετοχές που έχουν ισχυρούς ισολογισμούς

    Προς τα κάτω αναθεωρήθηκε από την HSBC η εκτίμηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, η τράπεζα πλέον εκτιμά ότι η ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο θα φτάσει το 12%, από 8,6%, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

    Για το σύνολο του 2020, η ύφεση πλέον αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,2%, από 6% που ήταν προηγουμένως.

    Όπως ανέφερε, πτώση του τουρισμού κατά 50% θα μπορούσε να μειώσει έως και 5% από το ελληνικό ΑΕΠ.

    Αυτό το σενάριο φαίνεται πλέον αισιόδοξο, ακόμη και μετά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η χώρα έχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουριστικό κλάδο.

    Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η HSBC τηρεί ουδέτερη (neutral) στάση για τις ελληνικές μετοχές, κυρίως λόγω του εύθραυστου τραπεζικού κλάδου.

    Συστήνει, δε, στους επενδυτές να εστιάσουν σε μετοχές που έχουν ισχυρούς ισολογισμούς.

    Η κρίση του κορονοϊού έχει θέσει σοβαρά εμπόδια στις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού τους, αν και τα βήματα προς τα εμπρός είχαν δημιουργήσει ένα θετικό μομέντουμ.

    Έτσι, λόγω της κρίσης, η ποιότητα του ενεργητικού και η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα επιδεινωθούν, γι’ αυτό και απαιτείται προσοχή, παρά τις φθηνές αποτιμήσεις, με P/E στο 12,5 και δείκτη τιμής προς λογιστική αξία στο 0,2.

    Τέλος, η HSBC τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από ενέργειες για τη βελτίωση των προοπτικών της οικονομικής ανάκαμψης.

    Το ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομία.



    ΣΧΟΛΙΑ