• Οικονομία

    H S&P κλείνει σήμερα, χωρίς εκπλήξεις, τον φετινό κύκλο αξιολογήσεων των Big 4

    Το κτίριο της Standard & Poor's


    Με την Standard & Poor’s, που αναμένεται να «μιλήσει» σήμερα, Παρασκευή, για την ελληνική οικονομία, κλείνει χωρίς θετικές εκπλήξεις,  ο φετινός κύκλος των «ραντεβού» της ελληνικής οικονομίας με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

    Ο αμερικανικός οίκος που αιφνιδίασε ευχάριστα τον Απρίλιο, ωθώντας την ελληνική οικονομία ένα μόλις σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒ με σταθερή προοπτική) θα ήταν ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο να προβεί σε βελτίωση της αξιολόγησης του, δίνοντας στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα, πριν τις εκλογές και σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας και ισχυρών προκλήσεων διεθνώς.

    Η μόνη θετική εξέλιξη θα ήταν ίσως η βελτίωση της προοπτικής της αξιολόγησης, κάτι όμως που η αγορά θεωρεί επίσης δύσκολο να το τολμήσει ο οίκος σε συνθήκες τόσο ισχυρής μεταβλητότητας. Είναι νωπή άλλωστε η τοποθέτηση της Moody’s που έχει «ρίξει άγκυρα» διατηρώντας την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, παγωμένη, τρία ολόκληρα σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, δημιουργώντας ένα αρνητικό προηγούμενο στην αγορά.

    Έχει όμως σίγουρα ιδιαίτερη αξία το περιεχόμενο της έκθεσης που αναμένεται να δημοσιοποιήσει ο διεθνής οίκος σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία καθώς η S&P είναι από τους πλέον επιδραστικούς στη διεθνή αγορά, στην οποία προσβλέπει η ελληνική οικονομία για πολύτιμα επενδυτικά κεφάλαια. Σε πρόσφατη έκθεση του ο οίκος είχε αναθεωρήσει στο 5,6% την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη φέτος, και στο 1,8% τον επόμενο χρόνο ενώ πριν λίγες μέρες η Fitch άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για οριακή ύφεση το 2023.

    Θα πρέπει να σημειωθεί πως από την ερχόμενη εβδομάδα μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου, το Δημόσιο θα βρίσκεται με το χέρι στη σκανδάλη για να πραγματοποιήσει μια ακόμη ομολογιακή έκδοση, πιθανόν περιορισμένης έκτασης και μάλλον της τελευταίας για φέτος.

    Ο χρόνος της έκδοσης θα είναι συνάρτηση κυρίως της μεταβλητότητας στις αγορές. Όσο υπάρχει έντονη μεταβλητότητα δύσκολα θα προκριθεί μια νέα έκδοση καθώς το βασικό ζητούμενο για το δημόσιο είναι να κάνει εκδόσεις που δεν θα γεμίζουν απλά τα ταμεία αλλά που θα ενδυναμώνουν τη σχέση του δημοσίου ως εκδότη με τους επενδυτές.

    Αυτό σημαίνει πως έχοντας την πολυτέλεια των ταμειακών διαθεσίμων, που κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, το Δημόσιο προτιμά να κάνει εκδόσεις όταν θα κρίνει πως η αγορά είναι πιο ομαλή για να αποφεύγονται οι εκπλήξεις και για το ίδιο αλλά και για τους επενδυτές μετέπειτα.

    Πάντως οι αρχικές προβλέψεις για δανεισμό από 10 – 12 δισ. ευρώ φέτος φαίνεται πως δεν θα πραγματοποιηθούν. Το δημόσιο έχει ήδη δανειστεί σχεδόν 7,5 δισ. φέτος ενώ και ο σχεδιασμός για την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου μετατίθεται για το 2023, όπως είχε αποκαλύψει το Mononews.

    Διαβάστε επίσης

    Σκυλακάκης στο mononews: Επενδυτικά σχέδια €700-800 εκατ. από μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης – Μεγάλο στοίχημα τα αντανακλαστικά της Δημόσιας Διοίκησης
     



    ΣΧΟΛΙΑ