• Οικονομία

    ΓΣΕΕ: Κατώτερη των προσδοκιών η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%

    • NewsRoom
    Γιάννης Παναγόπουλος. ΓΣΕΕ

    Γιάννης Παναγόπουλος. ΓΣΕΕ


    Κατώτερη των προσδοκιών και των αναγκών των εργαζόμενων χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%.

    Η ΓΣΕΕ επιμένει στην δική της πρόταση για αύξηση στα 751 ευρώ. και στη συνέχεια της προσαρμογής του στο 60% του διαμέσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι υπόλοιποι κοινωνικοί φορείς που συμμετείχαν στον διάλογο για τον κατώτατο μισθό είχαν προτείνει το πάγωμα του για φέτος.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ: 

    Μπορεί ο βασικός στόχος θεσμοθέτησης του κατώτατου μισθού να είναι η προστασία ενός τμήματος της κοινωνίας από τη φτωχοποίηση, το ύψος όμως του κατώτατου μισθού στη χώρα μας και η μόλις 2% αύξηση που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

    Η οριακή αύξηση του κατώτατου μισθού και μάλιστα από 1.1.2022, δεν ενισχύει σε καμία περίπτωση την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη, δε βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης και φυσικά δε μειώνει την ανασφάλεια και επισφάλεια που διακρίνουν σήμερα την αγορά εργασίας.

    Η ΓΣΕΕ, έχει τεκμηριώσει μέσω του Ινστιτούτου εργασίας της Συνομοσπονδίας, το αίτημά της για την αναγκαιότητα άμεσης επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και στη συνέχεια της προσαρμογής του στο 60% του διαμέσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, δηλαδή στα 809 ευρώ, με την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η αύξηση των 13 ευρώ την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

    Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, κρίνουν κατώτερη των προσδοκιών και των αναγκών τους την απόφαση της Κυβέρνησης. Σε μία κρίσιμη για αυτούς περίοδο λόγω και της πανδημίας -και μετά από 11 συνεχή χρόνια μνημονίων και σκληρών δημοσιονομικών μέτρων- χρειάζονται την ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων και της προστασίας τους, την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε βάρος τους και τη θεσμική κατοχύρωση και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συμβάσεων εργασίας.

    Διαβάστε επίσης

    Κορκίδης: Το ΕΒΕΠ επικροτεί την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%
    Μίχαλος: Χρυσή τομή η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%
    Υπουργικό Συμβούλιο: Τι ειπώθηκε για την αναθεώρηση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα



    ΣΧΟΛΙΑ