• Οικονομία

    Γιατί αγοράζουν χρυσό οι κεντρικές τράπεζες

    • NewsRoom
    χρυσός


    Αυξάνονται θεαματικά τα αποθέματα των κεντρικών τραπεζών σε χρυσό, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt. Στο εκτενές δημοσίευμά της, η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι το 2018 οι κεντρικές τράπεζες από όλο τον κόσμο αγόρασαν τόσο χρυσό, όσο είχαμε να δούμε από τη δεκαετία του ’70.

    Τα στοιχεία

    Πιο συγκεκριμένα, τα αποθέματα χρυσού των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως αυξήθηκαν σε περισσότερους από 651 τόνους, ποσότητα που είχε να εμφανιστεί από το 1971, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC). Η αύξηση που παρουσιάζουν, ποσοστιαία, τα αποθεματικά χρυσού, σε σχέση με το 2017 είναι θεαματική, αγγίζοντας το 74%. Δεδομένου του ότι η τιμή του χρυσού αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 1310 δολάρια ανά ουγγιά, δηλαδή ανά 31, περίπου, γραμμάρια, το συνολικό ποσό βάσει της ποσότητας που υπάρχει στην κατοχή των τραπεζών αγγίζει τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια.

    «Οι κεντρικές τράπεζες έχουν διαφοροποιήσει τα συναλλαγματικά τους αποθέματα και έχουν επενδύσει περισσότερο σε ρευστά και ασφαλή περιουσιακά στοιχεία λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας», διευκρινίζει ο εκπρόσωπος του WGC, Τζον Μάλιγκαν.

    Οι κορυφαίοι αγοραστές αποθεματικών χρυσού

    Στην κορυφή των κεντρικών τραπεζών – αγοραστών χρυσού για το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, βρίσκεται η ρωσική Κεντρική Τράπεζα, έχοντας στην κατοχή της 274 τόνους χρυσού. Σημαντική αύξηση στα αποθεματικά χρυσού εμφάνισε επίσης η τούρκικη Κεντρική Τράπεζα. Η αύξηση της τουρκικής πλευράς υπολογίζεται σε 51,5 τόνους, ενώ ακολουθεί το Καζακστάν, με αύξηση κατά 50,6 τόνους. Επιπροσθέτως, η Κίνα ανέφερε αύξηση περίπου δέκα τόνων, αποκαλύπτοντας στοιχεία για πρώτη φορά μετά το 2016.

    Σε ό,τι αφορά στα ευρωπαϊκά δεδομένα, τους κυριότερους αγοραστές χρυσού αποτέλεσαν οι Ουγγαρία και Πολωνία.

    Οξύμωρο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι μερικές από τις κεντρικές τράπεζες, που προχωρούν στις μεγαλύτερες αγορές χρυσού, είναι εκείνες που παραδοσιακά παρουσίαζαν μικρά αποθεματικά. Ο Μάλιγκαν υποστηρίζει πως τώρα επιθυμούν να τα καλύψουν με τις μαζικές αγορές.

    Ο εμπειρογνώμονας του WGC εξηγεί, επιπλέον, την αύξηση αυτή σε αποθέματα χρυσού ως συνέπεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και της κρίσης χρέους, διευκρινίζοντας ότι απεικονίζει μια τάση των τραπεζών να ανεξαρτητοποιηθούν σταδιακά από το δολάριο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της θεωρίας αυτής φαίνεται να είναι η Ρωσία, στην οποία παρατηρείται, τα τελευταία 13 χρόνια, σταθερή αύξηση αποθεματικών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μάλιστα, η Ρωσία αγόραζε περισσότερους από 200 τόνους χρυσού κάθε έτος. Το 2018, η αγορά φαίνεται ότι έγινε κυρίως πουλώντας κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η WGC.

    Σημαντική φαίνεται να είναι και η δραστηριότητα της Τουρκίας σε αυτό το χώρο, δεδομένης και της νομισματικής της κρίσης, το φθινόπωρο του 2018. Δεκαέξι τόνοι χρυσού χρησιμοποιήθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, προκειμένου να υπερασπιστεί το εθνικό νόμισμα, τον περασμένο Νοέμβρη. Παρά την έντονη χρήση των αποθεματικών, η Τουρκία εξακολουθεί να παρουσιάζει αύξηση των αποθεμάτων της σε χρυσό.

    τράπεζες

    Η αγορά χρυσού ως πολιτική διάσταση

    Ο Τζον Μάλιγκαν εξηγεί ότι η αγορά χρυσού μπορεί να μεταφράζεται και πολιτικά, «οι χώρες θέλουν να αποφύγουν κάποιους κινδύνους από τη συγκέντρωση συναλλάγματος σε δολάρια». Αυτό συνδέεται με τη δραστηριότητα Τουρκίας και Ρωσίας, στην οποία έχουν συμβάλλει και οι πρόσφατες γεωπολιτικές κρίσεις που αντιμετωπίζουν με τις ΗΠΑ. Οι αντιπαραθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική υποτίμηση, κατά περιόδους, των νομισμάτων των δύο χωρών, τόσο του ρουβλίου όσο και της λίρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί επίσης και η ουγγρική Κεντρική Τράπεζα, η οποία πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αγορά χρυσού, που έχει κάνει τα τελευταία 30 χρόνια, με σκοπό να κατοχυρώσει διαρθρωτικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Οι εμπειρογνώμονες της WGC εκτιμούν ότι, ειδικότερα η Ρωσία, θα προβεί σε αγορά μεγάλων ποσοτήτων χρυσού μελλοντικά, με διάφορες αιτίες, όπως οι πιθανές νέες κυρώσεις και το αδύναμο ρούβλι. Από την άλλη, οικονομίες που βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης είναι πιθανό να προβούν σε αυξανόμενες αγορές χρυσού, με στόχο να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο και, επομένως, να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο.

    Ενώ οι αγορές φαίνεται να παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα, οι πωλήσεις από την άλλη ήταν πολύ συγκεκριμένες και προήλθαν από λίγες τράπεζες. Χαρακτηριστικά, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας πούλησε περίπου 4 τόνους, ενώ 3,9 τόνους πούλησε η Budnesbank. Το σύνολο των πωλήσεων χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως δεν ξεπέρασε τους 15,6 τόνους.

    Η έντονη ζήτηση χρυσού, που παρουσίασε αύξηση 4% το 2018, πυροδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από τις κεντρικές τράπεζες, που έψαχναν διαρκώς να αγοράσουν αποθεματικά. Παρά την αύξηση της ζήτησης και τις έντονες αγοραστικές κινήσεις, η τιμή του μετάλλου δεν έχει μεταβληθεί ιδιαίτερα και αυτό οφείλεται στις υψηλές προμήθειες, που δίνει το WGC. Η παραγωγή χρυσού το περασμένο έτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού έφτασε τους 3.347 τόνους, ενώ και από την ανακύκλωση συγκεντρώθηκε η ποσότητα ρεκόρ των 1.173 τόνων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η ώρα του χρυσού: Εκτιμήσεις και προοπτικές για το 2019

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι έχει αλλάξει για όσους πουλάνε και αγοράζουν χρυσές λίρες

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Ο Ριχάρδος, η Τράπεζα της Ελλάδος και το… τοκογλυφικό spread του 20,67% για τις χρυσές λίρες



    ΣΧΟΛΙΑ