• Οικονομία

    Πώς θα μπαίνει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και προϊόντα με αυξήσεις λόγω του πολέμου

    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης


    Σε παρέμβαση προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης έρχεται πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα και σε προϊόντα «κρίσιμα», όπως για παράδειγμα το ψωμί, των οποίων η τιμή αυξήθηκε μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία.

    Με το περιθώριο κέρδους που λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο του 2021 θα πρέπει, εφεξής, να λειτουργούν όσοι εμπορεύονται ή παράγουν προϊόντα το κόστος των οποίων επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Αυτό ανέφερε μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι, πλέον, κατ΄ ανώτατη τιμή, το περιθώριο κέρδους του Σεπτέμβρη του 2021 θα είναι ο οδηγός για το περιθώριο κέρδους.

    Μάλιστα διασαφήνισε ότι η επιλογή αυτή γίνεται με μέριμνα και για τις περιοχές όπως τα νησιά όπου υπάρχουν αυξημένα κόστη (πχ μεταφοράς) και γι’αυτό προβλέπεται ο προσδιορισμός του πλαφόν κέρδους στη βάση εσόδων – εξόδων.

    Ο ίδιος σημείωσε πως «δεν θα μπει αόριστα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους» και πρόσθεσε: «Γενικά όλες οι επιχειρήσεις να καταλάβουν ότι πρέπει να βάλουν πλάτη αυτή τη δεδομένη συγκυρία» ενώ προανήγγειλε ότι σήμερα ή αύριο θα δημοσιοποιηθούν βαριά πρόστιμα, σε πολλές επιχειρήσεις στην τροφική αλυσίδα, για υπερβολικό κέρδος, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ελέγχων.

    Η σχετική τροπολογία είναι έτοιμη και θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή όπως ανέφερε.

    Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της Τρίτης, επεσήμανε ότι ο  μήνας σύγκρισης θα είναι ο Σεπτέμβριος του 2021, πριν δηλαδή από την ουκρανική κρίση.

    «Δεν θα μπορεί κανείς να πουλά με περισσότερο κέρδος από ότι, για το ίδιο το προϊόν, τον Σεπτέμβριο του 2021»  εξήγησε, αναφέροντας και το εξής παράδειγμα:

    «Σε ένα πρατήριο στην Κάρυστο ή στην Κάρπαθο ή στην Αθήνα ή στα Γιάννενα. Η υπηρεσία μας θα μπορεί να κάνει έλεγχο, πόσο αγόραζες και πόσο πούλαγες τον Σεπτέμβριο του 2021, πριν από την κρίση δηλαδή και με ποιο ποσοστό κέρδους. Έστω για παράδειγμα 5%. Δεν θα μπορείς σήμερα το 5%, να το κάνεις 10%. Θα κρατήσεις το ίδιο ποσοστό κέρδους».

    «Δεν θέλουμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να αξιοποιήσει την κρίση για να βγάλει υπερβολικά κέρδη» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι «έχουμε και τους μηχανισμούς για να το επιτηρήσουμε».

    Υψηλά πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου

    Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε παράλληλα τη δημοσιοποίηση των προστίμων που μπήκαν από υπουργείο Ανάπτυξης σε σούπερ μάρκετ και αλυσίδες λιανικού εμπορίου, από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν τις τελευταίες μέρες για την πάταξη της ακρίβειας.

    «Πιάσαμε πολλές περιπτώσεις που κάποιοι είχαν αυξήσει υπερβολικά το περιθώριο κέρδους κι έχουμε επιβάλλει πολύ μεγάλα πρόστιμα» εξήγησε.

    Διαβάστε επίσης:

    Φόβοι για νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ