• Οικονομία

    ΓΕΦΥΡΑ: Επιδότηση δανείου σε πάνω από 110.000 νοικοκυριά

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Στον ειδικό λογαριασμό του ΥΠΟΙΚ οι δωρεές για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Στην τρίτη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών.

    Οι πληρωμές αφορούν την επιδότηση της δόσης δανείου σε φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν δάνειο α’ κατοικίας.

    Το ποσό που καταβλήθηκε ανέρχεται συνολικά στα 24,7 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στην επιδότηση 110.037 δανείων. Έτσι, συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες δύο φάσεις επιδότησης, των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, στους δικαιούχους του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» ανέρχεται στα 47,9 εκατ. ευρώ.

    «Με την υλοποίηση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», η Κυβέρνηση παρέχει ουσιαστική στήριξη στους πολίτες που δοκιμάζονται από τον οικονομικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης, ενισχύει την κουλτούρα πληρωμών και επιβραβεύει, για πρώτη φορά, τους συνεπείς δανειολήπτες», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.

    «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ»

    Την ίδια ώρα, κρίσιμες είναι οι τηλεδιασκέψεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς για τους όρους του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ», που θα επιδοτεί τις δόσεις των δανείων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, για ένα διάστημα εννέα μηνών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί ζητούν να τεθεί ως όριο η πτώση τζίρο τουλάχιστον κατά 20%, ενώ ασκούν πιέσεις να μην ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα οι προβληματικές επιχειρήσεις.

    Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε πάνω από 200.000 δανειολήπτες, με επιχειρηματικά δάνεια που ξεπερνούν τα 30 δις ευρώ.

    Το ύψος της επιδότησης θα κριθεί από το αν ο δανειολήπτες θεωρείται ενήμερος ή έχει «κόκκινο» δάνειο. Τα ποσοστά επιδότησης φαίνεται θα παραμείνουν ίδια με αυτά που ισχύουν και στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ Ι»:

    *Για τα ενήμερα δάνεια και όσα παρουσιάζουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών θα επιδοτείται το 90% της δόσης για το α’ τρίμηνο, το 80% για το δεύτερο και το 70% για το τρίτο τρίμηνο. Για τους εν λόγω δανειολήπτες θα υπάρχει στη συνέχεια μια εξάμηνη παρακολούθηση, για την εμπρόθεσμη καταβολή των δανειακών τους υποχρεώσεων.

    *Για τους «κόκκινους» δανειολήπτες η επιδότηση θα είναι 80% της μηνιαίας δόσης για το α’ τρίμηνο, 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο. Οι οφειλέτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα είναι υποχρεωμένοι προχωρήσουν σε διακανονισμό με την τράπεζα, ώστε να ρυθμίσουν το δάνειό τους και στη συνέχεια να λάβουν την επιδότηση. Επίσης, θα βρίσκονται σε κατάσταση «εποπτείας» για ένα διάστημα 12 μηνών.

    *Σε ότι αφορά τις καταγγελμένες οφειλές, τα ποσοστά επιδότησης είναι 60%, 50% και 40%, προστίθενται 18 μήνες παρακολούθησης.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζες: Έρχεται real time ενημέρωση των επενδυτών για την εξέλιξη των τιτλοποιήσεων

    Ραβασάκια σε 125.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

    Συνεχίζονται στο αμείωτο οι έλεγχοι για τα μέτρα: 1.372 παραβάσεις τη Δευτέρα – «Βροχή» τα πρόστιμα



    ΣΧΟΛΙΑ