ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται κοντά σε εμπορική συμφωνία που θα επιβάλλει δασμούς 15% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, παρόμοια με αυτήν που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ με την Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα, αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times.
Σύμφωνα με τους FT, οι Βρυξέλλες ενδέχεται να αποδεχθούν αυτούς τους λεγόμενους «ανταποδοτικούς δασμούς» για να αποφύγουν την απειλή του Αμερικανού προέδρου να τους αυξήσει στο 30% από την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με τρεις καλά πληροφορημένες πηγές.
Και οι δύο πλευρές θα εξαιρέσουν ορισμένα προϊόντα από τους δασμούς, όπως αεροσκάφη, ποτά και ιατρικές συσκευές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κρατών-μελών μετά τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Οι εξαγωγείς της ΕΕ πληρώνουν ήδη πρόσθετο δασμό 10% από τον Απρίλιο, πάνω από τον ήδη υπάρχοντα μέσο όρο των 4,8%.
Η συμφωνία θεωρείται από την ΕΕ ως εδραίωση του υφιστάμενου καθεστώτος. Για παράδειγμα, οι δασμοί στα αυτοκίνητα, που τώρα είναι 27,5%, θα μειωθούν στο 15%.
Η ΕΕ θα συνεχίσει να προετοιμάζει ένα πακέτο αντιποίνων δασμών ύψους 93 δισ. ευρώ, που θα φτάνουν έως και το 30%, σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία έως την 1η Αυγούστου, πρόσθεσαν οι πηγές.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάσταση είναι ρευστή και μπορεί να αλλάξει.
Η πρώτη αντίδραση της Wall Street ήταν θετική, με τον S&P 500 και τον Dow Jones να καταγράφουν μία μικρή αλλά απότομη άνοδο κατά 0,5% και κατά 0,8%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
