Ριζικές αλλαγές στον τρόπο κατανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους άνω των 750 δισ. ευρώ για γεωργία και περιφερειακή ανάπτυξη προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει του επόμενου επταετούς προϋπολογισμού της Ένωσης.

Το νέο σχέδιο, σύμφωνα με την εφημερίδα των Financial Times, προβλέπει ενιαίο χρηματοδοτικό φάκελο ανά κράτος-μέλος, δίνοντας μεγαλύτερη ευελιξία στις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά και ανακατανομή πόρων προς όφελος των νεότερων κρατών-μελών και εκείνων με σύνορα με τη Ρωσία.

1

Σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλούνται οι FΤ, η πρόταση περιλαμβάνει την ενοποίηση δύο βασικών χρηματοδοτικών πυλώνων: των 392 δισ. ευρώ για την περιφερειακή ανάπτυξη και των 387 δισ. ευρώ για τη γεωργία. Αντί για ξεχωριστά προγράμματα, κάθε χώρα θα λαμβάνει έναν συνολικό φάκελο με δικαίωμα μεταφοράς πόρων – για παράδειγμα, από τις υποδομές στην άμυνα ή στην εξωτερική ασφάλεια.

Η νέα μεθοδολογία κατανομής αλλάζει τα παραδοσιακά κριτήρια – εγκαταλείπεται η λογική των περιφερειών με βάση το ΑΕΠ και υιοθετείται ένας σύνθετος υπολογισμός ανά χώρα. Αυτή η στροφή προκαλεί ανησυχίες σε παλαιότερα κράτη-μέλη όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες κινδυνεύουν να δουν μείωση στα κονδύλια συνοχής, παρότι οι άμεσες γεωργικές ενισχύσεις θα προστατευτούν.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή επιχειρεί να μειώσει το χάσμα στις επιδοτήσεις ανά εκτάριο μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης, δίνοντας ώθηση σε χώρες με μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και χαμηλότερες επιδοτήσεις, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

«Οι φτωχότερες χώρες θα επωφεληθούν περισσότερο εις βάρος χωρών που είναι κατά μέσο όρο πλουσιότερες αλλά διαθέτουν φτωχότερες περιφέρειες, ιδιαίτερα η Γαλλία, και σε κάποιο βαθμό η Ισπανία και η Γερμανία», ισχυρίζεται η Ρόμι Χάνσουμ, ερευνήτρια στο Jacques Delors Centre στο Βερολίνο.

Η πρόταση προβλέπει επίσης προτεραιότητα σε τομείς όπως η άμυνα και η εξωτερική ασφάλεια, με έμφαση στις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία (Βαλτικές, Πολωνία, Φινλανδία), αλλά και στις χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστών, όπως η Ελλάδα και η Μάλτα.

Ωστόσο, το περιθώριο ανακατανομής δεν θα είναι απόλυτο. Σύμφωνα με το προσχέδιο, ο φάκελος κάθε χώρας δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από το 80% ή να αυξηθεί πέραν του 105% της προηγούμενης κατανομής, ώστε να διατηρηθεί κάποιος βαθμός ισορροπίας.

Η πρόταση προκαλεί ήδη αντιδράσεις από περιφερειακές και τοπικές αρχές, που φοβούνται ότι θα χάσουν άμεση πρόσβαση στα κονδύλια και ότι θα συγκεντρωθεί περισσότερη εξουσία στις κεντρικές κυβερνήσεις.

Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα αύριο Τετάρτη από την Επιτροπή και απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη-μέλη για να τεθεί σε εφαρμογή – κάτι που προμηνύει έντονες διαπραγματεύσεις ενόψει.

 

Διαβάστε επίσης 

JP Morgan: Στα 15 δισ. δολάρια τα κέρδη- Χαμηλότερες επιδόσεις αλλά καλύτερες των προσδοκιών

FT: Ο Τραμπ ρώτησε τον Ζελένσκι αν η Ουκρανία μπορεί να πλήξει τη Μόσχα

Παπαθανάσης: Προ των πυλών η υποβολή του 6ου αιτήματος ύψους 2,1 δισ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης