Οικονομία

Φοροκαταιγίδα: Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου

  • NewsRoom
φορολόγηση


«Πρωταθλητής» των φορολογικών βαρών αναμένεται να αναδειχθεί ο Δεκέμβριος, μετά τον δεύτερο πιο «βαρύ» φορολογικό μήνα τον Σεπτέμβριο, με τους φορολογούμενους να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη καθώς καλούνται να πληρώσουν στην Εφορία5,6 δισ. και 5,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού. Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένα μεγάλο μέρος των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων για άλλο έναν μήνα θα καταλήξει στο «καλάθι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Υπενθυμίζεται ότι έκρηξη 1,4 δισ. ευρώ σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Σεπτέμβριο. Από τα 1,4 δισ. ευρώ τα 513 εκατ. ευρώ είναι οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι στην Εφορία από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Όσο αυξάνονται τα φέσια των φορολογούμενων στην Εφορία τόσο η Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πατάει το γκάζι των κατασχέσεων για να εισπράξει τους φόρους που έχουν βεβαιωθεί. Από τα 4.312.395 οφειλέτες, οι 1.797.492 είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και οι 1.148.583 βρέθηκαν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα.

Τι πρέπει να πληρώσουμε

ΕΝΦΙΑ: Μέχρι Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να εξοφλήσουν την τέταρτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ για το 2018 τον καταβάλουν σε πέντε δόσεις (28 Σεπτεμβρίου, 31 Οκτωβρίου, 30 Νοεμβρίου, 31 Δεκεμβρίου και 31 Ιανουαρίου).

Τέλη κυκλοφορίας: Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει ότι δεν θα κάνει καμία αλλαγή φέτος στα τέλη κυκλοφορίας ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να «ανέβουν» τα ειδοποιητήρια στο Taxis. Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά.

Κατάθεση πινακίδων: Η κατάθεση των πινακίδων προκειμένου το όχημα να τεθεί σε καθεστώς ακινησίας, γίνεται στη Δ.Ο.Υ ενώ για να γίνει αποδεκτή η αίτηση θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος για όλα τα προηγούμενα έτη. Και φέτος, δεκάδες χιλιάδες θα είναι οι σχετικές αιτήσεις ακινητοποίησης.

Ειδικά μετά τη θέσπιση των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα» χιλιάδες είναι οι οδηγοί που σπεύδουν να «ακινητοποιήσουν» τα οχήματά τους για να γλιτώσουν έξοδα από τέλη κυκλοφορίας και από ασφάλιση ή ακόμη και τεκμήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτοί είναι οι φόροι ύψους 10,3 δισ. που πρέπει να πληρώσουμε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανατροπή στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Οι νέοι φόροι που αλλάζουν από το 2019

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτοί είναι οι φόροι που θα καταργήσει ή θα μειώσει η ΝΔ


ΣΧΟΛΙΑ