• Οικονομία

    Φοροκαταιγίδα 3 δις έως το τέλος Φεβρουαρίου – Οι 3+1 φόροι που πρέπει να πληρωθούν τις επόμενες 5 μέρες

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών (Βρέθηκαν τα 250 εκατ. για τη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό – Γιατί αναζητούνται νέα «εφόδια»)

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών (Βρέθηκαν τα 250 εκατ. για τη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό – Γιατί αναζητούνται νέα «εφόδια»)


    Προθεσμία πέντε ημερών έχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες με την εφορία.

    Μάλιστα, οι υποχρεώσεις είναι “μαζεμένες”, λόγω της επέκτασης πληρωμής των φόρων που έχει προγραμματιστεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

    Στο “καλεντάρι” των φορολογούμενων βρίσκεται η πληρωμή τριών διαφορετικών φόρων συνολικού ύψους σχεδόν 3 δις ευρώ: φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας.

    Οι δύο πρώτοι φόροι έχει υπολογιστεί να πληρωθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς ο προϋπολογισμός του 2022 τυπικά κλείνει στο τέλος του μήνα, συνεπώς τα έσοδα μπορούν να μεταφερθούν στο προηγούμενο έτος. Ο τρίτος φόρος έρχεται από… παράταση, καθώς κανονικά ήταν να καταβληθεί την τελευταία μέρα του περασμένου Δεκεμβρίου.

    Στο Υπουργείο Οικονομικών, έχοντας την ευελιξία του κλεισίματος του προϋπολογισμού, αποφάσισαν να παρατείνουν τις πληρωμές των τελών μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

    Συγκεκριμένα, θα πρέπει να πληρωθεί:

    *η 8η και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.

    *η 10η και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, τα χρήματα που απομένουν για την πληρωμή του φόρου είναι ελάχιστα σε σχέση με το συνολικό ποσό των 2,5 δις ευρώ, καθώς οι πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο ποσό του φόρου ή έχουν εξοφλήσει το φόρο.

    *τα τέλη κυκλοφορίας του 2023. Εκτιμάται πως εντός του 2023 απομένει η καταβολή σχεδόν 450 εκατ ευρώ, από τα συνολικά έσοδα του 1,1 δις ευρώ που αποφέρει ο φόρος στα κρατικά ταμεία.

    Επιχειρήσεις: Για τις επιχειρήσεις, προστίθεται και μια ακόμα σημαντική υποχρέωση, που δεν είναι άλλη από την πληρωμή του ΦΠΑ Ιανουαρίου από τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

    Συνταξιούχοι: Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν και οι συνταξιούχοι, για τα αναδρομικά που είχαν λάβει τα προηγούμενα χρόνια. Μπορούν να ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις το φόρο εισοδήματος για τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν και υπέβαλλαν τροποποιητική δήλωση έως τις 31/12/2022, για την οποία η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, εκδόθηκε πριν τη Πρωτοχρονιά του 2023.

    Λοιπές υποχρεώσεις: Φυσικά, οι φορο-υποχρεώσεις δεν σταματούν εκεί, καθώς στο τέλος του μήνα εκπνέει η προθεσμία για μια σειρά ακόμα από υποχρεώσεις προς την εφορία, όπως:

    * η πληρωμή της μηνιαίας δόσης ρυθμισμένων οφειλών είτε στην πάγια ρύθμιση της εφορίας με τις 24 ή 48 δόσεις είτε σε παλιότερες ρυθμίσεις όπως οι 72 ή 120 δόσεις.

    * η ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων,

    * η υποβολή χωριστής φορολογικής δήλωσης για συζύγους,

    * η υποβολή δήλωσης μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην αλλοδαπή και

    * η υποβολή δήλωσης για ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές προηγούμενων ετών.

    Διαβάστε επίσης

    Απλήρωτοι φόροι 6,22 δισ. στο 10μηνο



    ΣΧΟΛΙΑ