• Οικονομία

    Food Pass: Πώς θα δουλεύει, ποιοι οι δικαιούχοι και ποια τα ποσά της νέας επιδότησης (παραδείγματα)

    Διάδρομος σούπερ μάρκετ

    Διάδρομος σούπερ μάρκετ


    Ένα “food pass” που θα καλύπτει το 10% των αγορών ενός νοικοκυριού σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

    Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το νέο μέτρο που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το Φεβρουάριο του 2023 θα έχει διάρκεια έξι μήνες και θα χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από τη φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια. Ένα ποσό που αναμένεται να φτάσει τα 650 εκατ. ευρώ.

    Επίδομα από 22 – 100 ευρώ το μήνα

    Το μηνιαίο όριο αγορών, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, για ένα άτομο είναι 220 ευρώ, με το ποσό να αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών.

    Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα που θα καταβάλει το κράτος θα ξεκινά σε μηνιαία βάση από τα 22 ευρώ και θα φτάνει έως και τα 100 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού.

    Μηνιαίο όριο αγορών και ύψος ενίσχυσης, παραδείγματα:

    • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
    • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
    • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
    • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
    • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
    • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
    • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
    • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση

    Με βάση τα ανωτέρω η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

    Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά όπου το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

    Το νέο μηνιαίο επίδομα θα λειτουργεί παρόμοια «μέθοδο» με αυτή που εφαρμόστηκε για το “Fuel Pass”. Η διαδικασία, που θα διευκρινίσει τις επόμενες ημέρες από τους αρμόδιους Υπουργούς, αναμένεται να είναι απλή και θα αφορά ένα “voucher”, το οποίοι οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όταν αγοράζουν τρόφιμα, όπως ακριβώς γινόταν και με τη βενζίνη.

    Οι δικαιούχοι θα μπορούν, επίσης, να εισπράττουν την ενίσχυση από τον τραπεζικό τους λογαριασμό, αλλά στο 80% του ύψους της.

    Ωστόσο, αναμένεται να φανεί αν θα περιέχει και “μπόνους”. Δηλαδή, αν θα υπάρχει η επιλογή της απευθείας κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό και μια δεύτερη επιλογή με αυξημένο επίδομα σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την άυλη ψηφιακή κάρτα.

    Το μέτρο αναμένεται να καλύψει μέχρι και το 85% των νοικοκυριών. Οι δυνητικοί ωφελούμενοι περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατ. νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατ. νοικοκυριών) με περίπου 8,5 εκατ. μέλη.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες, καλύπτουμε το 10% των αγορών του νοικοκυριού σε σούπερ-μάρκετ και τις επιχειρήσεις τροφίμων



    ΣΧΟΛΙΑ