• Οικονομία

    Focus Economics: Πώς αναθεωρήθηκαν υψηλότερα οι προβλέψεις για το ΑΕΠ Ελλάδας μέσα σε ένα μήνα

    • Contributor
    Focus Economics: Πώς αναθεωρήθηκαν υψηλότερα οι προβλέψεις για το ΑΕΠ Ελλάδας μέσα σε ένα μήνα

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών


    Οι προβλέψεις των αναλυτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναθεωρήθηκαν υψηλότερα τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση Οκτωβρίου της Focus Economics.

    Το consensus των αναλυτών βλέπει το ελληνικό ΑΕΠ να αναπτύσσεται με ρυθμό 6,1% φέτος, ανοδική αναθεώρηση 1,2 ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με τις προβλέψεις πριν ένα μήνα.

    Το 2022 οι αναλυτές βλέπουν ανάπτυξη 4,7%, μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω της τάξης της 0,2 ποσoστιαίας μονάδας σε σχέση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.

    Αναλυτικά οι προβλέψεις:

     

     

    «Η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του 2021 (16,2% ετησίως και 3,4% σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2021) υπερέβη τις προσδοκίες, με το ΑΕΠ σε απόλυτους όρους να επιστρέφει στα επίπεδα του 2ου τριμήνου του 2019 τόσο σε σταθερές όσο και σε ονομαστικές τιμές.

    Αν και η επίδοση αυτή δε θα πρέπει να εκληφθεί ως πλήρης αναστροφή του πλήγματος από την πανδημία, συνιστά ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα για την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού τομέα και την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης που προηγήθηκαν», σχολιάζει σε έκθεση της η Εθνική Τράπεζα.

    Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 13,2% ετησίως, συνεισφέροντας 9,0 ποσοστιαίες μονάδες στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ, και προσεγγίζει τα επίπεδα του αντίστοιχου τριμήνου του 2019, περιλαμβάνοντας, ωστόσο, δαπάνες που είχαν αναβληθεί κατά την πανδημία.

    Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σημείωσαν επιταχυνόμενη άνοδο (12,9% ετησίως και 4,3% σε τριμηνιαία βάση) και υπερέβησαν κατά €0,8 δισ. την αξία των επενδύσεων του 2ου τριμήνου του 2019, μειώνοντας την απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    «Οι ανωτέρω εξελίξεις μας οδηγούν σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησής μας για την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ το 2021 στο 7,5%, από προηγούμενη εκτίμηση 5,7%, με το ΑΕΠ να ενισχύεται κατά 12% ετησίως το 3ο τρίμηνο και κατά 5,5% το 4ο».

    Διαβάστε επίσης

    UniCredit: Άλμα ανάπτυξης 8% για την ελληνική οικονομία το 2021 – Βλέπει πρόωρες εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ