• Οικονομία

    Fed: Να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες αντέχουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων

    O πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι

    O πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι


    Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες μπορούν να αντέξουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων σε περίπτωση που χρειαστούν, υποστήριξε σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι.

    Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, η κατάρρευση μεγάλων περιφερειακών δανειστών των ΗΠΑ την άνοιξη ανέδειξε τους κινδύνους για τις τράπεζες όταν δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τις απώλεια αξίας στους τίτλους που διακρατούν, τους οποίους προκάλεσε η αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να ελεγχθεί ο ραγδαίος πληθωρισμός.

    Από την πλευρά του, ο Νιλ Κασκάρι ανέφερε σε άρθρο του ότι εάν ο πληθωρισμός αποδειχθεί επίμονος και η Fed χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια της, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εκ νέου πιέσεις σε ορισμένες τράπεζες οδηγώντας την κεντρική τράπεζα μπροστά σε μία δύσκολη επιλογή. Μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της υποστήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    “Η μάχη των κεντρικών τραπεζών για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο και να διατηρήσουν τις αγκιστρωμένες τις πληθωριστικές προσδοκίες πρέπει να πετύχει”, υπογράμμισε ο Κασκάρι, προσθέτοντας ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω.

    “Ένας τρόπος με τον οποίο οι εποπτικές αρχές θα μπορούσαν να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες είναι προετοιμασμένες θα ήταν να διενεργήσουν νέα stress tests “υψηλού πληθωρισμού”, ώστε για να εντοπίσουν εκείνες που βρίσκονται σε κίνδυνο και το μέγεθος των εκάστοτε κεφαλαιακών ελλειμμάτων που θα προέκυπταν”, πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι επί του παρόντος οι αγορές περιμένουν ότι θα πληθωρισμός θα υποχωρήσει σχετικά γρήγορα, κάτι που αν συμβεί θα ενισχύσει απότομα την αξία των χρεογράφων των τραπεζών, ισχυροποιώντας τους ισολογισμούς τους.

    Ωστόσο, όπως επισήμανε ο διοικητής της Fed της Μινεάπολις, οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις (δομικός πληθωρισμός) παραμένουν επίμονα υψηλές και παραπάνω από το διπλάσιο του στόχου της Fed για 2%.

    Κάτι που αν “εδραιωθεί “τότε πιθανώς θα χρειαστεί τα επιτόκια να κινηθούν και άλλο υψηλότερα”, όπως είπε, πλήττοντας πιθανώς την αξία των assets των τραπεζών και να οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό ή σε ύφεση και ενδεχομένως να προκαλέσει νέα φυγή καταθέσεων από ορισμένες τράπεζες.

     Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Υποχωρεί στο 3% ο πληθωρισμός

    Τζον Γουίλιαμς (Fed NY): Η κεντρική τράπεζα δεν έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων

    Μπόστιτς (Fed): Ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει χωρίς νέες αυξήσεις επιτοκίων

     



    ΣΧΟΛΙΑ