• Οικονομία

    FED: Με μέτριο ρυθμό αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο

    • NewsRoom
    Τζερόμ Παουελ,

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Μέτριο ρυθμό ανάπτυξης γνώρισε η αμερικανική οικονομία από τον Φεβρουάριο μέχρι τις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με την έκθεση του Beige Book της FED.

    Την ίδια ώρα, υπήρξε μια μικρή μείωση των κενών θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις. Η ζήτηση για εργαζομένους συνέχισε να είναι ισχυρή στις περισσότερες περιφέρειες και κλάδους της οικονομίας, ωστόσο όπως αναφέρει η Fed οι προσλήψεις δεν ήταν ανάλογες λόγω της γενικότερης έλλειψης διαθέσιμων εργαζομένων, αν και αρκετές περιφέρειες ανέφεραν σημάδια μέτριας βελτίωσης στη διαθεσιμότητα εργαζομένων.

    Οι καταναλωτικές δαπάνες στις επιχειρήσεις λιανικής και τη μη χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ενισχύθηκαν επίσης, καθώς η μείωση των κρουσμάτων Covid-19 έδωσε ώθηση στην οικονομία, αν και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία.

    Την μεγαλύτερη πίεση ωστόσο συνεχίζει να ασκεί ο υψηλός πληθωρισμός, καθώς η ζήτηση σε όλους τους τομείς συνεχίζει να ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά. Μάλιστα, τα πρόσφατα lockdowns στην Κίνα λόγω της έξαρσης της Omicron προκαλούν περισσότερη ανησυχία, όπως επίσης και οι οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

    «Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η σφικτή αγορά εργασίας και το αυξημένο κόστος εισροών συνεχίζουν να εγείρουν προκλήσεις για την ικανότητα των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στη ζήτηση», αναφέρει η έκθεση της Fed. «Οι εκτιμήσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη επισκιάζονται από την αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και η άνοδος των τιμών».

    Η αυξημένη ζήτηση εργατικού δυναμικού συνέχισε να τροφοδοτεί την ισχυρή άνοδο των μισθών, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους που ήταν πρόθυμοι να αλλάξουν δουλειά. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνέβαλαν επίσης στην άνοδο των μισθών, ωστόσο οι υψηλότεροι μισθοί ελάχιστα συνέβαλαν στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας.

    Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η έκθεση της Fed αναφέρει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν ισχυρές, με τις επιχειρήσεις να συνεχίζουν να μεταφέρουν ταχέως το αυξανόμενο κόστος εισροών στους καταναλωτές.

    Αρκετές περιφέρειες, ιδιαίτερα εκείνες που βασίζονται στον τομέα της μεταποίησης, ανέφεραν απότομες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, των μεταφορών και του κόστους εργασίας.

    Η ισχυρή ζήτηση επέτρεψε σε γενικές γραμμές στις εταιρείες να μετακυλήσουν την αύξηση του κόστους εισροών στους καταναλωτές, αν και ορισμένες περιφέρειες ανέφεραν ότι οι αυξήσεις των τιμών είχαν επιπτώσεις στις πωλήσεις.

    Οι πλειοψηφία των περιφερειών της Fed αναμένει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες.

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΗΕ – Γκουτέρες: Ζητά να συναντηθεί με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας

    Ιράν: Επιλύθηκαν τα τεχνικά θέματα των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα λέει η Τεχεράνη



    ΣΧΟΛΙΑ