• Οικονομία

    FED (Beige Book): Με μέτριο ρυθμό επεκτάθηκε η οικονομία στην πλειονότητα των περιφερειών των ΗΠΑ

    Τζερόμ Πάουελ

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής Fed


    Με μέτριο ρυθμό επεκτάθηκε η οικονομία στην πλειονότητα των περιφερειών των ΗΠΑ από τα μέσα Μαΐου έως τον Ιούνιο, αναφέρει η Federal Reserve στην τελευταία έκθεση Beige Book, για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

    Πάντως αρκετές περιφέρειες ωστόσο να επισημαίνουν ότι αυξάνονται οι ενδείξεις επιβράδυνσης της ζήτησης. Μάλιστα, σε πέντε Περιφέρειες αναφέρθηκαν ανησυχίες για αυξημένο κίνδυνο ύφεσης.

    Οι περισσότερες περιφέρειες ανέφεραν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες μετριάστηκαν καθώς οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων και του φυσικού αερίου μείωσαν το διακριτικό εισόδημα των νοικοκυριών.

    Λόγω των συνεχιζόμενων χαμηλών επιπέδων αποθέματος, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων παρέμειναν υποτονικές στις περισσότερες Περιφέρειες. Για τη φιλοξενία και τον τουρισμό καταγράφηκε υγιής δραστηριότητα ταξιδιών αναψυχής, με ορισμένους να σημειώνουν άνοδο στα επαγγελματικά και ομαδικά ταξίδια.

    Η μεταποιητική δραστηριότητα ήταν μικτή και πολλές Περιφέρειες ανέφεραν ότι οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού συνέχισαν να παρεμποδίζουν την παραγωγή. Οι εταιρείες μη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών παρουσίασαν σταθερή έως ελαφρώς υψηλότερη ζήτηση, και ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι τα έσοδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

    Η ζήτηση κατοικιών αποδυναμώθηκε αισθητά καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες για προσιτές τιμές συνέβαλαν σε μη εποχικές μειώσεις των πωλήσεων, με αποτέλεσμα ελαφρά αύξηση των αποθεμάτων και πιο μέτρια ανατίμηση των τιμών. Οι συνθήκες στα εμπορικά ακίνητα επιβραδύνθηκαν.

    Η ζήτηση δανείων ήταν μικτή στις περισσότερες Περιφέρειες. Ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανέφεραν αυξημένη χρήση ανακυκλούμενων πιστωτικών γραμμών από πελάτες, ενώ άλλα ανέφεραν εξασθένηση της ζήτησης στεγαστικών δανείων εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων στεγαστικών δανείων

    . Η ζήτηση για υπηρεσίες μεταφοράς ήταν μικτή και οι αναφορές για τις συνθήκες της γεωργίας στις περιοχές που αναφέρονταν διέφεραν. Ενώ η ζήτηση για ενεργειακά προϊόντα ήταν ισχυρή και η δραστηριότητα γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε, η παραγωγή παρέμεινε περιορισμένη από τη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού και τα σημεία συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού για κρίσιμα εξαρτήματα.

    Αγορές Εργασίας

    Οι περισσότερες περιφέρειες συνέχισαν να αναφέρουν ότι η απασχόληση αυξήθηκε με μέτριο έως μέτριο ρυθμό και οι συνθήκες παρέμειναν γενικά στενές. Ωστόσο, σχεδόν όλες οι Περιφέρειες σημείωσαν μέτριες βελτιώσεις στη διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού εν μέσω ασθενέστερης ζήτησης για εργάτες, ιδιαίτερα μεταξύ των επαφών της μεταποίησης και των κατασκευών.

    Οι περισσότερες επαρχίες συνέχισαν να αναφέρουν αύξηση μισθών. Το ένα τρίτο των Περιφερειών ανέφερε ότι οι εργοδότες εξέταζαν ή είχαν δώσει μπόνους στους εργαζόμενους για να αντισταθμίσουν το κόστος που σχετίζεται με τον πληθωρισμό, ενώ σε δύο Περιφέρειες, οι εργαζόμενοι ζήτησαν αυξήσεις για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος. Το ένα τέταρτο των περιφερειών ανέφερε ότι η αύξηση των μισθών θα παραμείνει υψηλά για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ μερικές σημείωσαν ότι οι μισθολογικές πιέσεις αναμένεται να υποχωρήσουν αργότερα φέτος.

    Τιμές

    Σημαντικές αυξήσεις τιμών αναφέρθηκαν σε όλες τις Επαρχίες, σε όλα τα στάδια κατανάλωσης, αν και τα τρία τέταρτα σημείωσαν συγκράτηση στις τιμές των εισροών κατασκευών όπως η ξυλεία και ο χάλυβας. Οι αυξήσεις στο κόστος των τροφίμων, των εμπορευμάτων και της ενέργειας (ιδιαίτερα των καυσίμων) παρέμειναν σημαντικές, αν και υπήρξαν αρκετές αναφορές ότι ο πληθωρισμός των τιμών για αυτές τις κατηγορίες είχε επιβραδυνθεί σε σύγκριση με τους τελευταίους μήνες, αλλά παρέμεινε ιστορικά υψηλός.

    Αρκετές Περιφέρειες σημείωσαν ανησυχίες σχετικά με την ψύξη της μελλοντικής ζήτησης, σε ισορροπία, η ισχύς των τιμών ήταν σταθερή και σε ορισμένους τομείς, όπως τα ταξίδια και η φιλοξενία, οι εταιρείες κατάφεραν να περάσουν από σημαντικές αυξήσεις τιμών στους πελάτες με ελάχιστη έως καθόλου ώθηση. Οι περισσότεροι αναμένουν ότι οι πιέσεις στις τιμές θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.



    ΣΧΟΛΙΑ