• Οικονομία

    FED: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Τι προβλέπουν τώρα για το 2019

    • NewsRoom
    Jerome Powell, επικεφαλής Fed

    Jerome Powell, επικεφαλής Fed


    Αμετάβλητα διατήρησε η Fed τα αμερικανικά επιτόκια, όπως ανέμεναν οι αναλυτές, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής.

    Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ συμφώνησαν στην πλειοψηφία τους πως δεν χρειάζεται νέα αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2019. Ειδικότερα, 11 από τους 17 αξιωματούχους θεωρούν ότι η Fed δεν θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια το 2019. Οι υπόλοιποι έξι αξιωματούχοι προέβλεψαν ότι θα χρειαστούν από μία έως δύο αυξήσεις.

    Η πλειοψηφία των αξιωματούχων προβλέπει τώρα ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μόλις άλλη μία φορά την επόμενη τριετία, έναντι εκτίμησης για τρεις αυξήσεις τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Η Federal Reserve ανέφερε, επίσης, ότι το Μάιο θα επιβραδύνει το ρυθμό συρρίκνωσης του χαρτοφυλακίου παγίων της, το ύψος του οποίου φτάνει τα 4 τρισ. δολάρια, ενώ η συρρίκνωση θα διακοπεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, ακριβώς δύο χρονιά μετά από όταν η τράπεζα ξεκίνησε να αποσύρει σταδιακά τα έκτακτα μέτρα στήριξης που εφάρμοζε την περίοδο της κρίσης.

    Η Fed επανέλαβε ότι θα είναι υπομονετική στον καθορισμό των μελλοντικών αλλαγών στα επιτόκια. Όπως υποστήριξε, τα μέτρα αποκατάστασης του πληθωρισμού παρέμειναν λίγα και οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας έχουν συμπαρασύρει πτωτικά το συνολικό πληθωρισμό.

    Η FED υποβάθμισε την πρόβλεψή της τόσο για το ΑΕΠ το 2019 στο 2,1% από το 2,3% όσο και για τον δομικό πληθωρισμό από το 1,8% στο 1,9%



    ΣΧΟΛΙΑ