• Οικονομία

    Ουρά οι δανειολήπτες για επιδότηση στεγαστικού δανείου, ξεπέρασαν τις 14.000 οι αιτήσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Θεώνης Αλαμπάση

    Θεώνη Αλαμπάση


    Περισσότεροι από 14 χιλιάδες ευάλωτοι δανειολήπτες έσπευσαν να υποβάλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να λάβουν την επιδότηση στις δόσεις των στεγαστικών τους.

    Συγκεκριμένα η πλατφόρμα «άνοιξε» για τους δικαιούχους την 1η Φεβρουαρίου και μέσα σε έξι μέρες τα αιτήματα για την επιδότηση έχουν ξεπεράσει τις 14.000,  καθώς ο αριθμός όσων επιδοτηθούν υπολογίζεται στις 30 χιλιάδες δανειολήπτες.

    Το ποσό της επιδότησης που θα προσαρμόζεται και θα υπολογίζει  κάθε νέα αύξηση στις δόσεις των δανείων, λόγω της ανόδου των επιτοκίων, θα ξεκινήσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από τον Απρίλιο.

    Η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε τον περασμένο καλοκαίρι, ενώ το πότε θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της ανόδου θα εξαρτηθεί από την πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

    Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί περίπου 30.000 είναι οι ευάλωτοι δανειολήπτες που θα λάβουν την επιδότηση για το 50% της αύξησης του επιτοκίου που ξεκίνησε από τα τέλη Ιουνίου 2022. Για παράδειγμα  αν ένα δάνειο είχε μηνιαία δόση τον Ιούνιο 2022 στα 500 ευρώ και σήμερα η δόση του έχει αυξηθεί στα 600 ευρώ, η επιδότηση θα είναι 50 ευρώ, αν η δόση αυξηθεί στα 650 ευρώ ή επιδότηση θα είναι 75 ευρώ κοκ.

    Οι τράπεζες υπολογίζουν το κόστος της επιδότησης στα 15 με 20 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογο θα είναι και το ποσό των πρόσθετων προβλέψεων, που θα πρέπει να λάβουν στην περίπτωση που κάποια από τα δάνεια δεν θα εξυπηρετούνται κανονικά και θα περάσουν στην «πορτοκαλί» ζώνη, αν δηλαδή αποχαρακτηριστούν από εξυπηρετούμενα σε μη εξυπηρετούμενα.

    Οι δανειολήπτες υποβάλλουν την αίτηση επιδότησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και το πρώτο βήμα για να επιδοτηθούν είναι η λήψη βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη.

    Βεβαίωση ευάλωτου μπορούν να λάβουν όσοι: έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση, έχει κατασχεθεί η κύρια κατοικία τους, έχουν καταρτίσει σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών τους, είναι δικαιούχοι της επιδότησης επιτοκίου

    Η διάρκεια της επιδότησης, σύμφωνα με τα ισχύοντα, είναι 12 μήνες και το σύνολο της δαπάνης για την υποστήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών θα καλυφθεί, από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Ευάλωτα θεωρούνται τα  νοικοκυριά που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

    • Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.
    • Για τις μονογονεϊκές οικογένειες ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.
    • Επίσης στο νοικοκυριό με απροστάτευτα τέκνα  ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
    • Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
    • Επίσης η  συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Ακίνητα: 125 δήμοι ζητούν μείωση αντικειμενικών αξιών

    Appodixi: Τα χρηματικά bonus για όσους καταγγέλλουν στην εφορία μαϊμού αποδείξεις – Ποιος μπορεί να εισπράξει έως €2.000



    ΣΧΟΛΙΑ