• Οικονομία

    Eurogroup: O Χουλιαράκης αντιμέτωπος με τους Ευρωπαίους για τις νέες παροχές Τσίπρα-Απών ο Τσακαλώτος

    • NewsRoom
    Eurogroup


    Απουσία Τσακαλώτου θα συνεδριάσει σήμερα το Eurogroup, καθώς η ατζέντα σήμερα είναι καθαρά «τεχνοκρατική» και πιθανότατα δεν θα παραστούν και άλλοι υπουργοί Οικονομικών.

    Ωστόσο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρθηκε χθες στις επιφυλάξεις  των θεσμών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν είχα ένα ευρώ για κάθε φορά που ένας ευρωπαίος αξιωματούχος off the record είχε ανησυχίες, θα είχα μαζέψει τόσα χρήματα για να πάω με παρέα Σαντορίνη 10 μέρες. Αν είχα 1 ευρώ για κάθε αναπαραγωγή της είδησης, θα είχα να πάω ένα χρόνο στις Μπαχάμες», παρέχοντας ταυτόχρονα και τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις προς τους εκπροσώπους των θεσμών για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης αυτής των παροχών.

    Κεντρικό, θέμα στη συνεδρίαση θα είναι οι εαρινές προβλέψεις της επιτροπής, η κάλυψη θέσεων σε κομβικά πόστα της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, όπως του επικεφαλής της ΕΚΤ, αλλά και οι μακροοικονομικές εξελίξεις.

    Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, από τον οποίο πολλοί  Ευρωπαίοι θα ζητήσουν ενημέρωση  για το πακέτο παροχών της κυβέρνησης και κυρίως για το πώς θα χρηματοδοτηθεί. Στη βάση αυτή θα ζητηθεί και η άποψη των θεσμών για το θέμα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγήθηκε η ηχηρή προειδοποίηση του κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδας πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για παροχές.

    Πάντως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν άφησε αναπάντητα τις ανησυχίες των Βρυξελλών και τον ισχυρισμό Στουρνάρα και έτσι -από την Αθήνα και μέσω Twitter- απάντησε πως «η κυβέρνηση έχει σχέδιο, συμμαχίες και “καβάτζα” αν δεν πάει κάτι καλά» για τις παροχές που εξαγγέλλει. Επιχείρημά του είναι, όπως ανάρτησε στο Twitter, ότι «ο κύριος Στουρνάρας διαβάζει άλλον Προϋπολογισμό».

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ αναμένεται να δώσει ένα στίγμα για τις μετεκλογικές προθέσεις του Μηχανισμού και το πώς θα αντιμετωπιστεί πιθανή δημοσιονομική απόκλιση εκ μέρους της Ελλάδος .

    Το ΔΝΤ έχει ήδη υποστηρίξει πως τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που ζητά εκείνο και οι λοιποί θεσμοί και αυτό αναμένεται να αναφέρει και ο επικεφαλής του ESM.

    Στις Βρυξέλλες, Ευρωπαίος αξιωματούχος μετέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, την ανησυχία των κρατών-μελών για τις ανακοινώσεις των παροχών του Ελληνα πρωθυπουργού. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ενδεχομένως ορισμένα κράτη-μέλη συνδέσουν το ζήτημα των παροχών με την πρόωρη έγκριση της αποπληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Υπάρχει ανησυχία γι’ αυτά που έχουν ανακοινωθεί και ανησυχία για το εάν οι Ελληνες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», τόνισε χαρακτηριστικά. Ακόμη, παρότι το θέμα της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ατζέντα του αυριανού Eurogroup, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιος υπουργός να απευθύνει ερώτηση για τις προεκλογικές παροχές της Ελλάδας.



    ΣΧΟΛΙΑ