• Οικονομία

    Eurogroup: Επικίνδυνη η εφαρμογή μέτρων λιτότητας – Καμπανάκια για τις επιχειρήσεις

    Πασκάλ Ντόναχιου, Πρόεδρος του Eurogroup

    Πασκάλ Ντόναχιου, Πρόεδρος του Eurogroup


    Στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και όχι περιοριστικά μέτρα ζήτησε το σημερινό Eurogroup που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σλοβενία.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζουν οι οικονομίες, ωστόσο πλέον θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη στόχευση.

    Όπως τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος στόχος της Ευρώπης δεν είναι απλώς η ανάκαμψη των οικονομιών, αλλά μια βιώσιμη ανάπτυξη με «οδηγό» και τα εθνικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι η μακροοικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη είναι πολύ καλύτερη σήμερα από ό,τι αναμενόταν πριν από ένα χρόνο, αλλά «δεν έχουμε βγει ακόμα από το δάσος». «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να παρέχουμε την αναγκαία στήριξη και να διατηρήσουμε ευνοϊκούς χρηματοδοτικούς όρους» είπε. Η ανάκαμψη πρέπει να είναι επίμονη και βιώσιμη και όσο το δυνατόν χωρίς αποκλεισμούς, πρόσθεσε.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης δεν βρέθηκε η Ελλάδα, καθώς έχει προγραμματιστεί η αναλυτική ενημέρωση της ελληνικής οικονομίας στο επόμενο Eurogroup στις 6 Οκτωβρίου, για την 11η μεταμνημονιακή έκθεση.

    Καμπανάκια για τις επιχειρήσεις

    Σχετικά με τη φερεγγυότητα των εταιρειών που συζητήθηκε στο σημερινό Eurogroup, ο Ιταλός Επίτροπος εμφανίστηκε σχετικά ικανοποιημένος που αποφεύχθηκε ένα «κύμα χρεοκοπιών», χάρη στην ισχυρή οικονομική αντίδραση των κρατών-μελών και στα μέτρα που ελήφθησαν στην ΕΕ.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τώρα χρειάζεται μια πιο «επιλεκτική στήριξη» για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις «βιώσιμες επιχειρήσεις».

    «Πρέπει να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στην τεράστια πράσινη μετάβαση των οικονομιών μας τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την αισιοδοξία του για την οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη και τα πιο θετικά από το αναμενόμενο στοιχεία για την ανάπτυξη.

    Αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό στην επιτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία στις χώρες της ΕΕ, και στο άνοιγμα των οικονομιών, ωστόσο πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση σχετικά με τις εξελίξεις της πανδημίας.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΕ: Συζητήσεις για την αποφυγή κατάρρευσης της οικονομίας εν μέσω πανδημίας

    Τι θα πει ο Μητσοτάκης στους τραπεζίτες, το μυστικό του Μπουλούτα της Ελλάκτωρ, ο ειδικός ρόλος του Γιώργου Καραγιάννη και το πάρτι της Μυκόνου και της φέτας



    ΣΧΟΛΙΑ