• Οικονομία

    Εθνική Τράπεζα: Αναθεωρεί στο 5,7% την πρόβλεψη για την άνοδο του ΑΕΠ το 2021

    Εθνική Τράπεζα

    Εθνική Τράπεζα


    Στην αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψής της για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας το 2021 προχώρησε η Εθνική Τράπεζα, έπειτα από την θετική έκπληξη του πρώτου τριμήνου του 2021, κατά το οποίο η οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα κόντρα στην επέκταση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Όπως αναφέρει στην ανάλυσή της, Η καλύτερη επίδοση του πρώτου τριμήνου, σε συνδυασμό με την ισχυρή βελτίωση του μηνιαίου δείκτη της ΕΤΕ για την εκτίμηση του ΑΕΠ την περίοδο Απριλίου-Μαΐου – ο οποίος προοιωνίζει διψήφια αύξηση του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του 2021 – οδηγούν τους αναλυτές της τράπεζας σε ανοδική αναθεώρηση της εκτίμησης του βασικού σεναρίου της για την ανάπτυξη στο σύνολο του έτους κατά μια ποσοστιαία μονάδα, με την αύξηση του ΑΕΠ να εκτιμάται πλέον στο 5,7% ετησίως το 2021 από προηγουμένη εκτίμηση 4,7%.

    Η ανωτέρω εκτίμηση ενσωματώνει πρόβλεψη για ετήσια αύξηση των τουριστικών εσόδων της τάξης του 80% – με τα έσοδα, ωστόσο, να παραμένουν κατά 55% χαμηλότερα από το 2019 – βάσει ενθαρρυντικών ενδείξεων τόσο από τα διεθνή ταξιδιωτικά πρακτορεία, τον προγραμματισμό πτήσεων και τις κρατήσεις όσο και από την περαιτέρω χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στην ΕΕ και την πλήρη ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού COVID από τον Ιούλιο.

    Αναφορικά με τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι αναλυτές της Εθνικής υπογραμμίζουν πως τo ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε το 2021 με απροσδόκητα ισχυρό ρυθμό 4,4% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2020 (στοιχεία διορθωμένα για εποχικότητα) και μειώθηκε κατά μόλις 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο (προ Covid-19) τρίμηνο του 2020.

    Η εν λόγω τριμηνιαία αύξηση κατατάσσεται μεταξύ των τριών ισχυρότερων στην ΕΕ.

    Είναι ενθαρρυντικό ότι ο επιχειρηματικός τομέας, ο οποίος δέχθηκε το βαρύτερο πλήγμα κατά το 2020, φαίνεται να διαδραματίζει και τον πιο ενεργό ρόλο στην επίδοση του 1ου τριμήνου του 2021.

    Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν με τον ισχυρότερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών (+8,6% ετησίως), συνεισφέροντας σχεδόν 1 ποσοστιαία μονάδα στην αύξηση του ΑΕΠ.

    Οι επενδύσεις υποστηρίχθηκαν από την επιτάχυνση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (αύξηση εκταμιεύσεων 34% ετησίως το 1ο τρίμηνο του 2021). Η εν λόγω δυναμική αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 2ο εξάμηνο με τη συνδρομή περίπου €7 δισ. κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

    Η επιχειρηματική κερδοφορία ανακάμπτει μετά από μια δύσκολη χρονιά, με το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα και μικτό εισόδημα, σε επίπεδο οικονομίας, να ενισχύεται κατά 3,0% ετησίως – σημειώνοντας θετική ετήσια μεταβολή για πρώτη φορά από το 4ο τρίμηνο του 2019.

    Η δημοσιονομική ώθηση παρέμεινε σημαντική αλλά ήταν συγκριτικά μικρότερη από το 4ο τρίμηνο του 2020, καθώς ο ρυθμός μείωσης του κύκλου εργασιών σε πολλούς κλάδους της οικονομίας ήταν σημαντικά ηπιότερος το 1ο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το 2ο εξάμηνο του 2020.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων ενισχύθηκαν περαιτέρω (+11,3% ετησίως, σε τρέχουσες τιμές, το 1ο τρίμηνο του 2021 από +6,8% ετησίως το 4ο τρίμηνο του 2020), κερδίζοντας μερίδιο αγοράς διεθνώς.



    ΣΧΟΛΙΑ