• Οικονομία

    ESΜ: Έγκριση στο πρόγραμμα για τη γραμμή πίστωσης έως 240 δισ. στις χώρες – μέλη

    ΕSM

    Klaus Regling-Επικεφαλής European Stability Mechanism (ESM)


    Το «πράσινο φως» στους όρους και τα χαρακτηριστικά της γραμμής πίστωσης συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος Pandemic Crisis Support που έχει ως στόχο τη στήριξη των χωρών – μελών της Ευρωζώνης έδωσε την Παρασκευή ο ESM.

    «Για τα επόμενα 2,5 χρόνια, ο ESM θα καταστήσει διαθέσιμα 240 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τα μέλη του να διαχειριστούν την πανδημική κρίση. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εργαλείο με ευνοϊκούς όρους δανεισμού, χωρίς να είναι συνδεδεμένο με μακροοικονομικούς όρους. Θεσπίζοντας αυτό το εργαλείο σε χρόνο ρεκόρ οι υπουργοί οικονομικών έδειξαν ότι ο ESM είναι ένα έκτακτος μηχανισμός στήριξης με ευέλικτα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες της εποχής μας», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

    «Ως αποτέλεσμα της πανδημίας και των πρωτοφανών οικονομικών συνθηκών, οι κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους για να καλύψουν τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες. Ως εκ τούτου, και οι 19 χώρες μέλη του ESM θα έχουν πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα φέτος. Με τον μηχανισμό Pandemic Crisis Support, οι χώρες μπορούν να χρηματοδοτήσουν μέρος αυτών των αναγκών με ασφαλή τρόπο και πολύ χαμηλά επιτόκια. Αυτό είναι ελκυστικό, από τη στιγμή που ο μόνος όρος της χρηματοδοτικής στήριξης είναι η προϋπόθεση να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια για την κάλυψη άμεσων και έμμεσων δαπανών στον τομέα υγείας, σε σχέση με την πανδημία», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

    Στόχος του προγράμματος είναι η χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών που προκύπτουν για υγειονομική περίθαλψη, θεραπεία και πρόληψη λόγω της κρίσης της COVID-19. Οι χώρες -μέλη μπορούν να αιτηθούν δάνειο ως το 2% του ΑΕΠ τους ενώ αν και οι 19 χώρες αξιοποιήσουν πλήρως την πιστωτική γραμμή, το ποσόν που θα χρησιμοποιηθεί θα ανέλθει περίπου στα 240 δισ. ευρώ. Τα δάνεια που θα προσφερθούν θα έχουν ωρίμανση 10 ετών, το επιτόκιο θα είναι οριακά πάνω από το μηδέν.

    Το εργαλείο βασίζεται στην υφιστάμενη γραμμή πίστωσης Enchanced Conditions Credit Line (ECCL).



    ΣΧΟΛΙΑ