• Οικονομία

    Έρευνα Bloomberg: Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το 3,75%

    • Bloomberg

    Christine Lagarde, επικεφαλής ΕΚΤ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εντείνει τον αγώνα της ενάντια στον επίμονο πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια άλλες τέσσερις φορές και χαλαρώνοντας το χαρτοφυλάκιο ομολόγων των 5 τρισ. ευρώ με ταχύτερο ρυθμό, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, στην οποία συμμετείχαν οικονομολόγοι.

    Τρεις αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία θα ακολουθήσουν την κίνηση της μισής μονάδας της επόμενης εβδομάδας, που θεωρείται σίγουρη, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% τον Ιούλιο, εκτίμησαν οι ερωτηθέντες.

    Η Goldman Sachs και η Deutsche Bank προβλέπουν αμφότερες αυτό το επίπεδο, αν και αναμένουν ότι θα επιτευχθεί τον Ιούνιο.

    Από την πλευρά τους, η Morgan Stanley και η Barclays βλέπουν το λεγόμενο τερματικό επιτόκιο στο 4% — που ταιριάζει με τις προσδοκίες της χρηματαγοράς.

    Η JPMorgan και η Citi, εν τω μεταξύ, λένε ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα σταματήσει στο 3,5%.

    ECB Deposit Rate Predicted to Reach Peak of 3.75% in July |
    Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ προβλέπεται να φτάσει στο ανώτατο όριο του 3,75% τον Ιούλιο

    Η πιο επιθετική πορεία στο κόστος δανεισμού σε σύγκριση με την τελευταία έρευνα του Bloomberg, θα συνοδεύεται από ταχύτερες μειώσεις του αποθέματος περιουσιακών στοιχείων που αγοράστηκαν κατά τις προηγούμενες κινήσεις τόνωσης. Η αρχική μείωση των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ το μήνα έως τον Ιούνιο φαίνεται να αυξάνεται σταδιακά για να διπλασιαστεί μέχρι το 2024.

    Οι προσδοκίες για μια πιο σκληρή απάντηση της ΕΚΤ προέρχονται από τον υποκείμενο πληθωρισμό-ρεκόρ, που τροφοδοτεί εντάσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της κορυφαίας τράπεζας σχετικά με το πόσα πρέπει να γίνουν ακόμη.

    «Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι η ρύθμιση και η γνωστοποίηση του κατάλληλου ποσού σύσφιξης της πολιτικής τους επόμενους μήνες, δεδομένης της απότομης πτώσης των τιμών ενέργειας και της αποδυνάμωσης της αύξησης των δανείων από την μία πλευρά, αλλά και της συνεχούς ανόδου του βασικού πληθωρισμού από την άλλη πλευρά», δήλωσε η Veronika Roharova, επικεφαλής των οικονομικών της ευρωζώνης στην Credit Suisse.

    ECB's Bond Rolloff Is Expected to Be Gradually Sped Up |
    Αναμένεται σταδιακή επιτάχυνση της μείωσης των ομολόγων της ΕΚΤ

    Ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, δήλωσε ότι το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο για «αρκετά τρίμηνα», οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα παραμείνει εκεί για μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα. Η πρώτη μείωση των επιτοκίων, στο 3,5%, αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2024, ακολουθούμενη από μια άλλη τον Ιούλιο.

    Οι ερωτηθέντες είναι διχασμένοι σχετικά με το εάν η ΕΚΤ συνεχίζει να ανταποκρίνεται στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Περισσότεροι από τους μισούς είναι επίσης πεπεισμένοι ότι οι αξιωματούχοι δεν θα οδηγήσουν τα επιτόκια πολύ ψηλά.

    «Μέχρι στιγμής η ΕΚΤ το είχε σχετικά εύκολο καθώς τα επιτόκια ήταν χαμηλά και βρισκόταν πίσω από την καμπύλη», δήλωσε ο οικονομολόγος της HSBC, Fabio Balboni.

    «Όμως, καθώς τα επιτόκια εισέρχονται σε περιοριστικό έδαφος και ο βασικός πληθωρισμός παραμένει ανθεκτικός, η απόκλιση απόψεων μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που θέλουν να συνεχίσουν να ωθούν τα επιτόκια υψηλότερα και εκείνων που φοβούνται τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης θα αυξηθεί, καθιστώντας δυσκολότερη τη συμφωνία για τις επόμενες κινήσεις».

    New ECB Inflation Forecasts Set to Send Mixed Signals | Economists predict lower headline inflation, higher core rate
    Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό πρόκειται να στείλουν μικτά σήματα

    Η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας θα πλαισιωθεί από μια νέα σειρά τριμηνιαίων οικονομικών προβλέψεων που ευθύνονται για την πρόσφατη βουτιά στο ενεργειακό κόστος.

    Ο επικεφαλής της Πορτογαλικής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Σεντένο είπε ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να εξετάσουν «πολύ προσεκτικά» τους νέους αριθμούς.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΕΚΤ: Εμφύλιος για την αύξηση των επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ