• Οικονομία

    Έρχονται μέσα στο Σαββατοκύριακο τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του Ιανουαρίου


    Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα αναρτηθούν οι εισφορές για το μήνα Ιανουάριο που θα κληθούν να καταβάλουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Υπενθυμίζεται ότι οι εισφορές Ιανουαρίου θα είναι μειωμένες, καθώς υπολογίζονται με βάση το 13,33% του εισοδήματος και όχι το 20% που ίσχυε μέχρι το τέλος του 2018. Καταληκτική ημερομηνία αποπληρωμής των εισφορών είναι ερχόμενη Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.

    Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους η ελάχιστη εισφορά το μήνα διαμορφώνεται πλέον σε 117,22 ευρώ, ενώ για τους αγρότες το ελάχιστο πλαφόν ανέρχεται στα 73,85 ευρώ. Αντίστοιχα για τους νέους επιστήμονες με λιγότερα από πέντε έτη απασχόλησης διαμορφώνεται στα 54,69ευρώ.

    Οι ελάχιστες εισφορές έχουν υπολογιστεί επί του παλαιού κατώτατου που ίσχυε τον Ιανουάριο, δηλαδή τα 586,08 ευρώ. Σε 1 εκατομμύριο ειδοποιητήρια του Φεβρουαρίου θα υπάρξει νέα τροποποίηση και αύξηση των εισφορών με βάση το νέο κατώτατο μισθό των 650 ευρώ. Η ετήσια επιβάρυνση φτάνει τα 300 ευρώ, λόγω της αύξησης κατά 11% των κατώτατων αποδοχών. Από τον νέο κατώτατο μισθό επηρεάζονται και οι κατώτατες εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ και ΕΟΠΥΥ των μη μισθωτών (πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ).

    Ποσά

    1. Το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς Κλάδου Σύνταξης που καταβάλλουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, μειώνεται από 20% σε 13,33%.
    2. Το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς Κλάδου Σύνταξης που καταβάλλουν οι αγρότες μειώνεται και διαμορφώνεται μεταβατικά για τα έτη 2019 έως 2022 ως εξής:
    – για το έτος 2019 από 18% σε 12%,
    – για το έτος 2020 από 19% σε 12,67%,
    – για το έτος 2021 από 19,5% σε 13% και
    – για το έτος 2022 από 20% σε 13,33%.
    3. Το ποσοστό της μηνιαίας εισφοράς Κλάδου Σύνταξης που καταβάλλουν ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ και αυτοαπασχολούμενοι απόφοιτοι σχολών ανώτατης εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου προερχόμενοι από τον πρώην ΟΑΕΕ, μειώνεται και διαμορφώνεται σε ποσοστό 13,33%, καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας από την υπαγωγή τους στην ασφάλιση (αντί του 14% για τα 2 πρώτα έτη και 17% για τα επόμενα 3 έτη).

    Εφόσον η μηνιαία εισφορά υπολείπεται της ελάχιστης μηνιαίας εισφοράς αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών με περισσότερα από πέντε ασφάλισης, το ποσό της διαφοράς παραμένει ως ασφαλιστική οφειλή.

    Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr, προκειμένου να πληροφορηθούν αναλυτικά για την εισφορά τους, να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής δεδομένου ότι δε θα πραγματοποιηθεί ταχυδρομική αποστολή.

    Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή). Καταληκτική ημερομηνία καταβολής είναι η Πέμπτη 28.2.2019.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι εισφορές θα πληρώσουν τον Ιανουάριο ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες (παραδείγματα)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς θα επανυπολογιστούν οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές – Τι θα προβλέπει η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Από τον Φεβρουάριο οι εισφορές για όσους αμείβονται με τίτλο κτήσης



    ΣΧΟΛΙΑ