• Οικονομία

    Έρχονται κατασχέσεις – σοκ από την Εφορία για χρέη ακόμα και 500 ευρώ

    • NewsRoom


    Στο στόχαστρο της εφορίας, και αντιμέτωποι με τις επιθετικές κατασχέσεις θα έρθουν το επόμενο διάστημα πάνω από 600.000 φορολογούμενοι (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) που δεν έχουν εκπληρώσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, άνω των 500 ευρώ, για διάστημα άνω των 3 μηνών. Η ΑΑΔΕ προχωρά στο επόμενο βήμα, που είναι τα λεγόμενα αναγκαστικής είσπραξης και τα οποία περιλαμβάνουν δέσμευση λογαριασμών, κατασχέσεις καταθέσεων και προσημείωση περιουσιακών στοιχείων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ο αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στους 3.933.628. Από αυτούς η φορολογική διοίκηση, βάση της νομοθεσίας έχει το δικαίωμα να επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εναντίον 1.143.308 φορολογούμενων. Έχουν ληφθεί δηλαδή μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για το 65,6% των φορολογούμενων στους οποίους η φορολογική διοίκηση έχει δικαίωμα να επιβάλλει κατασχέσεις. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν κατασχέσεις εναντίον ακόμη 600.000 φορολογούμενων.

    Ωστόσο, μια σειρά από κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα μπορούν να εξαιρεθούν από τις κατασχέσεις ακόμη κι αν πιστώνονται σε λογαριασμούς μη δηλωμένους ως «ακατάσχετους».

    Συγκεκριμένα, τα ακατάσχετα είναι:

    — Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης,

    — Το κοινωνικό μέρισμα,

    — Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους,

    — Το επίδομα ΟΑΕΔ,

    — Το επίδομα θέρμανσης,

    — Τη διατροφή ανήλικου τέκνου,

    — Τα προνομιακά επιδόματα,

    — Την επιδότηση ενοικίου,

    — Τα χρήματα από τη λοταρία αποδείξεων,

    — Χρήματα που υπάγονται στο ακατάσχετο όριο μισθού ή σύνταξης 1000€

    — Το ακατάσχετο όριο τραπεζικού λογαριασμού 1250€.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτόματες κατασχέσεις με διαδικασίες – εξπρές για 1,7 εκατ. οφειλέτες της Εφορίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα 101,7 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκαν τα χρέη προς το Δημόσιο – Πάνω από 1 εκατομμύριο κατασχέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ