• Οικονομία

    Έρχεται νέος έλεγχος για ανασφάλιστα οχήματα- Πρόστιμα, αφαίρεση διπλώματος και φυλάκιση για τους παραβάτες

    • Βίκυ Βενιού
    δακτύλιος


    Δεύτερο κύμα ελέγχου των στοιχείων σε ό,τι αφορά στην ασφάλιση αυτοκινήτων θα ξεκινήσει στα μέσα του επόμενου μήνα. Μέσω της διασταύρωσης στοιχείων, οι αρμόδιες Αρχές θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τα ανασφάλιστα οχήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων απειλούνται με βαριά πρόστιμα, ακόμη και με αφαίρεση διπλώματος.

    Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες κινήσεις για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων έγιναν τον Απρίλιο του 2018. Στον πρώτο αυτό έλεγχο, εντοπίστηκε ο εντυπωσιακός αριθμός των 385.000 παραβατών. Ωστόσο, έκτοτε, οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, όπως ηλεκτρονικό έλεγχο δύο φορές το χρόνο, όπως προβλέπει η νομοθεσία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν, πλέον, εκτιμήσεις, που κάνουν λόγο για επικίνδυνα επίπεδα στον αριθμό των παραβατών.

    Στόχος της κυβέρνησης, σε αυτή τη φάση, είναι να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες ηλεκτρονικής διασταύρωσης στοιχείων, με στόχο να εντοπίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τους παραβάτες και να έχει αποστείλει τα πρώτα πρόστιμα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Τα προβλεπόμενα, από τις διατάξεις, πρόστιμα είναι τα εξής:

    -100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ.
    -150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω.
    -200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κ.εκ.
    -250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1001 κ.εκ. και άνω

    Σημειώνεται ότι, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η διαδικασία πληρωμής του οφειλόμενου παραβόλου, η ΑΑΔΕ έχει δημιουργήσει ειδικό παράβολο για κάθε ΑΦΜ ιδιοκτήτη. Το παράβολο αυτό φέρει τον ίδιο αριθμό με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ειδοποίησης που λαμβάνει ο ιδιοκτήτης.

    Οι κάτοχοι των οχημάτων, τα οποία, κατόπιν του ελέγχου, θα διαπιστωθεί ότι είναι ανασφάλιστα, θα λαμβάνουν μια ειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία θα καλούνται, εντός 8 ημερών, να πληρώσουν το ανάλογο παράβολο και, φυσικά, να ασφαλίσουν το όχημά τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, ενώ δεν θα αποκλείεται και η αφαίρεση πινακίδων.

    Επιπροσθέτως, σε περίπτωση που ο κάτοχος του οχήματος αρνηθεί να το ασφαλίσει, τότε η νομοθεσία προβλέπει αφαίρεση της άδειας ικανότητας του οδηγού, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.

    Επιπλέον, σε περίπτωση εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα, προβλέπεται η αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας, μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων, απαιτείται η προσκόμιση, από τον ενδιαφερόμενο, του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης.

    Αναφορικά με τα χρηματικά πρόστιμα που δύνανται να επιβληθούν, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, αυτά ορίζονται στα 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

    Τέλος, προβλέπεται ακόμα και ποινή φυλάκισης, από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ, σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.



    ΣΧΟΛΙΑ