• Οικονομία

    Έρχεται δεύτερο πακέτο μέτρων για την ακρίβεια

    Έρχεται δεύτερο πακέτο μέτρων για την ακρίβεια

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Ένα νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.

    Αν και επισήμως το Υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει πως προέχει η υλοποίηση του πακέτου των 500 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε πρόσφατα, φαίνεται πως η συνεχής αύξηση των τιμών στην ενέργεια έχει φέρει συναγερμό για το κύμα της ακρίβειας.

    Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η εργαλειοθήκη της Κομισιόν, με τα μέτρα που εισηγείται σε κάθε κράτος μέλος, τα οποία κάλεσε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας.

    Η εργαλειοθήκη

    Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει:

    • Επείγουσα εισοδηματική στήριξη για τους φτωχούς ενεργειακά καταναλωτές, για παράδειγμα μέσω κουπονιών ή μερική πληρωμή λογαριασμών,
    • Να επιτραπεί η προσωρινή αναβολή πληρωμών λογαριασμών,
    • Να αποφεύγονται οι διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά,
    • Να παρέχει προσωρινές, στοχευμένες μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές για τα ευάλωτα νοικοκυριά και
    • Παροχή βοήθειας σε εταιρείες ή βιομηχανίες, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

    4ψηφιος αριθμός επανασύνδεση ρεύματος σε φτωχούς

    Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα τμηματικής καταβολής των λογαριασμών του ρεύματος από τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ η εργαλειοθήκη προβλέπει ότι για κάποιο χρονικό διάστημα δεν θα γίνονται αποσυνδέσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο Νοέμβριο θα δημιουργηθεί ένας 4ψήφιος τηλεφωνικός αριθμός, στον οποίο θα απευθύνονται όσα ευάλωτα νοικοκυριά έχουν κομμένο ρεύμα, για να τους συνδεθεί ξανά, χωρίς να χρειαστεί να δώσουν το 1/3 του ποσού και το υπόλοιπο να ρυθμιστεί σε δόσεις.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ