• Οικονομία

    Αποκλειστικό: Πώς θα εφαρμόσει η Επίτροπος McGuinness τους αυστηρότερους κανόνες για τις τράπεζες (Βασιλεία 3)


    Τη σημασία της εφαρμογής των τελευταίων στοιχείων της Βασιλείας 3 αλλά με τον όρο να γίνει σταδιακά και όχι σε μία νύχτα, τόνισε σήμερα το πρωί  η Mairead Mcguinness Επίτροπος για τις  Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Χρηματοπιστωτική σταθερότητα και Ένωση Κεφαλαιαγορών, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο webinar “EU Banking and Finance: priorities for the year, challenges for the future”.

    Η Ευρωπαία Επίτροπος εξήγησε ότι δεν θα ήθελε να δει εν μια νυκτί αλλαγές στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών που θα επηρέαζαν τη δυνατότητά τους να λειτουργούν και να δανείζουν την αγορά γιατί ακόμη βρισκόμαστε σε μια post Covid περίοδο, και η εφαρμογή των τελευταίων στοιχείων της Βασιλείας 3 πρέπει να γίνει με χρονοδιάγραμμα που θα γνωστοποιηθεί στις τράπεζες. Ουσιαστικά περιέγραψε την προσπάθεια της Κομισιόν να ανταποκριθεί σε δύο ανάγκες, την εφαρμογή της Βασιλείας 3 για στην ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος δείχνοντας στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα ότι δεν κάνει πίσω εξασφαλίζοντας την ισχύ των τραπεζών την επόμενη μέρα, αλλά με ένα σταδιακό τρόπο και όχι ξαφνικά, ώστε να συνεχίσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν την οικονομία στη μεταβατική post-Covid περίοδο.

    Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και άλλες 24 εθνικές κεντρικές τράπεζες και αρχές εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος από 20 κράτη-μέλη της ΕΕ, δημοσίευσαν επιστολή με την οποία καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τηρήσει τη συμφωνία Βασιλεία ΙΙΙ.

    Μας έχει δοθεί πολιτική κατεύθυνση να μην αυξηθούν απότομα οι κεφαλαιακές απαιτήσεις

    Ειδικότερα, η Ευρωπαία Επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση για την εφαμρογή των υποχρεώσεων της Βασιλεία 3, σημείωσε: “Πρέπει να εφαρμόσουμε τη Βασιλεία 3 και εργαζόμαστε σε αυτό, γιατί είμαστε μέρος ενός παγκόσμιου συστήματος και πρέπει να ρυθμίσουμε και τα τελευταία στοιχεία του τραπεζικού μας συστήματος ώστε να γίνει ισχυρότερο για το μέλλον. Οι τράπεζες αντιλαμβάνονται γιατί είναι σημαντική η εφαρμογή της Βασιλείας 3. Όμως εμείς ταυτόχρονα είμαστε πολύ ξεκάθαροι και μας έχει δοθεί πολιτική κατεύθυνση γι αυτό, ότι πρέπει να συνειδητοποιούμε που βρισκόμαστε στην post Covid εποχή, σε μια εποχή μετάβασης.

    Εμείς στην Κομισιόν βλέπουμε την ευρύτερη εικόνα λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του τραπεζικού συστήματος σε όλη την Ευρώπη. Δεν θέλουμε να δούμε μια απότομη αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων που θα εποηρέαζε τη δυνατότητα των τραπεζών να δανείζουν και να συνεχίσουν να λειτουργούν.

    Πρέπει να αντιληφθούμε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε μια post-covid εποχή μετάβασης και είναι σημαντικό να μην πιέσουμε το τραπεζικό σύστημα για μια μεγάλη αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων αμέσως  γιατί θα προκύψουν διαφορετικά θέματα σε διαφορετικές τράπεζες  και χώρες”.

    “Πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα ώστε να μη γίνει κάτι αμέσως”, τόνισε.

    Ταυτόχρονα όμως ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα μιας υπαναχώρησης. “Δεν θέλουμε να κάνουμε πίσω από τις δεσμεύσεις μας θέλουμε να δείξουμε αποφασιστικότητα στην εφαρμογή της Βασιλείας 3 γιατί αυτό θα έδινε ένα αρνητικό μήνημα για την ισχύ του τραπεζικού μας συστήματος. Θα την εφαρμόσουμε τη Βασιλεία 3,  αλλά με ένα τρόπο που θα λαμβάνει υπόψιν την σημερινή κατάσταση και δίνοντας και στις τράπεζες σαφή εικόνα για το ποιες θα είναι οι απαιτήσεις σταδιακά και όχι σε μια νύχτα.   Γίνεται πολύ δουλειά, και πολύ συζήτηση για αυτό το θέμα και με το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη.

    Το σήμα που δίνουμε στη διεθνή κοινότητα είναι ότι έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα που ήταν πολύ ισχυρό και αποδοτικό στην διάρκεια της κρίσης της πανδημίας και σήμερα το τραπεζικό σύστημα είναι σε καλό σημείο. Θα το διατηρήσουμε ισχυρό με την εφαρμογή και των τελευταίων στοιχείων της Βασιλείας 3 με ένα τρόπο όμως στόχο να συνεχίσουν οι τράπεζες να είναι ζωντανές, ισχυρές και να συνεισφέρουν στην ανάκαμψη” τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος.

    Επίσης είπε, ότι κατά την κρίση της πανδημίας, οι τράπεζες ήταν μέρος της λύσης και βοήθησαν να αντιμετωπιστούν προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην αγορά και έτσι μπόρεσαν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις που θα έκλειναν αν δεν στηρίζονταν. “Παρακολουθούμε την εξέλιξη των κόκκινων δανείων και προετοιμαστήκαμε για μια τέτοια εξέλιξη πέρυσι το Δεκέμβριο και σήμερα οι τράπεζες είναι σε καλύτερο σημείο από αυτό που περιμέναμε” σημείωσε.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ