• Οικονομία

    Επιμένει το ΔΝΤ στον όρο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

    • NewsRoom


    Το μήνυμα για την στάση του ΔΝΤ μετά και το πράσινο φως που έδωσε το Eurogroup την περασμένη Δευτέρα για την Ελλάδα, έδωσε εν μέρει, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Μορίς Όμπστφελντ, τοποθετώντας με ιδιαίτερη έμφαση τον όρο που είχε ειπωθεί για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

    Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ, στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit έκανε αναφορά στη στάση που θα τηρήσει στο εξής το Ταμείο απέναντι στην Ελλάδα μετά το πράσινο φως που έδωσε το Eurogroup την περασμένη Δευτέρα. Στην ερώτηση του γερμανού δημοσιογράφου εάν θα βοηθήσει το ΔΝΤ στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε πέρυσι να συμβάλει, υπό την προϋπόθεση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στη χρηματοδότηση της χώρας με 1,6 δισ. ευρώ, ο Όμπσφελντ απάντησε αρνητικά.

    «Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε καταρχήν την πρόθεση να βοηθήσει, αλλά όχι να δώσει μετά βεβαιότητας δάνειο» απάντησε. «Η προσδοκία ήταν ότι το ΔΝΤ θα δώσει δάνειο εάν σημειώσει η Ελλάδα επαρκείς προόδους στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι δανειστές της τολμήσουν να κάνουν το χρέος της βιώσιμο. Τουλάχιστον το τελευταίο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα», είπε. Στην ερώτηση, τι είδους ελάφρυνση χρέους περιμένει ακριβώς, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ απαντά ότι «υπάρχουν διάφοροι δρόμοι για να επιτευχθεί απομείωση του χρέους. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε επακριβώς προτάσεις σε ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους» ανέφερε αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς παρά την επιμονή του γερμανού δημοσιογράφου. «Υπάρχουν διάφοροι δρόμοι, συμπεριλαμβανομένης και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των υφισταμένων δανείων», πρόσθεσε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φοροκαταιγίδα 2017: Ώδινεν όρος και έτεκε μυν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Alpha Bank: Ανεβάζει τον πήχη και βγαίνει στις αγορές με 5ετή έκδοση ομολόγων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανίσχυρο το ΤΧΣ να απομακρύνει δύο μέλη της Eurobank και της Πειραιώς που δεν πληρούν τα κριτήρια



    ΣΧΟΛΙΑ