ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τέλη Απριλίου ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου αναμένεται να υποβάλει η χώρα μας το νέο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το 6ο κατά σειρά αίτημα ανέρχεται στα 3,9 δις ευρώ και συνοδεύεται από την εκπλήρωση 43 οροσήμων. Το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης διαμορφώθηκε το 2024 σε 51%, με πλήρη επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί, επίδοση που κατατάσσει τη χώρα μας στην όγδοη θέση της ΕΕ.
Ειδικότερα:
Από τα 36 δισ. ευρώ που είναι το συνολικό πρόγραμμα η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι στιγμής 18,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 51% του συνολικού προϋπολογισμού. (Αν προσθέσουμε τα κονδύλια που συνδέονται με το επόμενο αίτημα πληρωμής οι συνολικές εισροές θα φθάσουν σε 21,3 δισ. και το ποσοστό εκταμιεύσεων θα ξεπεράσει το 59% του προϋπολογισμού). Για να λάβει τους πόρους αυτούς η χώρα μας έχει εκπληρώσει 107 ορόσημα και στόχους.
Η χώρα μας βρίσκεται στην 8η θέση σε επίπεδο απορρόφησης των πόρων, χωρίς όμως να έχει συνυπολογιστεί η εκταμίευση της 5ης δόσης που έχει προγραμματιστεί στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Όπως σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τα χρηματοδοτικά προγράμματα, στην 1η θέση βρίσκεται η Γαλλία, η οποία όμως στο δικό της Ταμείο Ανάκαμψης έχει εντάξει κατά κύριο λόγο, ημιτελή έργα προηγούμενων ετών , με αποτέλεσμα να είναι πιο γρήγορες οι διαδικασίες απορρόφησης.
Με βάση τα στοιχεία που παρέχεσαι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης τα συνολικά αιτήματα για το δανειακό σκέλος αγγίζουν τα 6,4 δις ευρώ. Η απορρόφηση τη φετινή χρονιά έφτασε τα 3,4 δις ευρώ, πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί στα 3,3 δις, ενώ για το 2025 εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 4,9 δις ευρώ. Συνολικά οι πληρωμές έφτασαν στα 8,4 δισ ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, ο οποίος όμως δεν είναι επιλέξιμος από την ΕΕ, με αποτέλεσμα το ποσό των δόσεων που έχουν φτάσει στην Ελλάδα να αγγίξει επίσης τα 8,4 δις.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του οικονομικού επιτελείου το 7ο αίτημα πληρωμής αναμένεται να κατατεθεί μέσα στο τρέχον έτος και τα δύο τελευταία θα υποβληθούν το 2026, με το αίτημα για την 9η και τελευταία δόση να υποβάλλεται τον Ιούλιο του 2026.
Διαβάστε επίσης:
Οι 8 μεταρρυθμίσεις Χατζηδάκη για το 2025
ΡΑΑΕΥ: Σε λειτουργία δύο νέα ψηφιακά εργαλεία για την Ευρωπαϊκή Χονδρική Αγορά Φυσικού Αερίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χαλκιδική: Μετωπική σύγκρουση βαν με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές – Τρεις τραυματίες
- Πηγές ΝΔ: Η πρώην υπουργός Γεωργίας κ. Μπατζελή αναγνώρισε τη διαχρονικότητα του προβλήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ
- Το efood ενώνει δυνάμεις με τη Humanity Greece για τη στήριξη της Κοινωνικής Κουζίνας στο κέντρο της Αθήνας
- Τροχαίο στη Ρουμανία: Ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των επτά οπαδών του ΠΑΟΚ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.