Οικονομία

Εντός Δεκεμβρίου η πρώτη πληρωμή αναδρομικών σε κληρονόμους

Γιάννης Βρούτσης


Πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται να λάβουν τα αναδρομικά η πρώτη ομάδα των κληρονόμων που έχουν υποβάλει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα ηλεκτρονικά έως τις 17 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση την ερχόμενη Πέμπτη ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής της αίτησης, αλλά οι κληρονόμοι μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα έγγραφα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

«Μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου θα πάρουμε στην ΕΡΓΑΝΗ το πρώτο κύμα των αιτήσεων, που αν έχουν συμπληρωθεί θα τους πληρώσουμε ίσως και μέσα στον Δεκέμβριο. Αλλά και οι υπόλοιποι, που μπορεί να μην έχουν υποβάλει αιτήσεις γιατί δεν έχουν συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά, δεν θα πρέπει να έχουν άγχος», επισήμανε ο κ. Βρούτσης.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή της αίτησης στο efka.gov.gr ολοκληρώνεται στις 17 Δεκεμβρίου με την οποία θα πρέπει να υποβληθούν τρία πιστοποιητικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλλει μια αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους.

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν οι κληρονόμοι συνταξιούχων, οι οποίοι είτε α) ήταν εν ζωή ολόκληρο το 11μηνο που μεσολαβεί από 11.6.2015 έως και 12.5.2016 και απεβίωσαν μετά τις 12 Μαΐου του 2016, με τους κληρονόμους να δικαιούνται το ποσό των αναδρομικών που αντιστοιχεί στο συνταξιοδοτικό του εισόδημα την περίοδο 11.6.2015 – 12.5.2016, είτε β) ο θάνατος επήλθε εντός του επίμαχου 11μήνου και οι κληρονόμοι τους θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στους μήνες που οι αρχικοί δικαιούχοι ήταν εν ζωή.

Η διαδικασία της υποβολής στην ηλεκτρονική υπηρεσία γίνεται σε δύο στάδια:

α. Στο πρώτο στάδιο  οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά  την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία μέχρι 17/12/2020. Εφόσον διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά  τα επισυνάπτουν ταυτόχρονα στην αίτησή τους.

β. Εφόσον δεν διαθέτουν τα ζητούμενα πιστοποιητικά θα πρέπει μέχρι 28/2/2021 να επανέλθουν στην υπηρεσία και να επισυνάψουν στην αίτηση/υπεύθυνη δήλωση τα ζητούμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.

Ειδικότερα ζητούνται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα 3 πιστοποιητικά:

1.Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.

2.Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης. Απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη.

3.Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν  ότι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την προσκόμιση των πιστοποιητικών που απαιτούνται στο gov.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα αποπληρωθούν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις

Ξεκινά η νέα πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ»

Νωρίτερα η καταβολή συντάξεων Ιανουαρίου 2021

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ