• Οικονομία

    ΕΝΦΙΑ: Πότε έρχονται τα εκκαθαριστικά-«φωτιά» – Πώς μπορείτε να «κουρέψετε» τον φόρο

    • NewsRoom
    ΕΝΦΙΑ


    Το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να μάθουν πόσα θα πληρώσουν φέτος για την ακίνητη περιουσία τους 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ στο τέλος του ίδιου μήνα.

    Ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ ξεκινά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα βεβαιωθεί στα μέσα Αυγούστου και θα κοινοποιηθεί εν συνεχεία, μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

    Φέτος, μάλιστα, ο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να είναι «φουσκωμένος» για σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες, που θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου μαζί με τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Κι αυτό γιατί οι νέες αντικειμενικές αξίες οδηγούν σε σημαντική αύξηση του ΕΝΦΙΑ για όσους διαθέτουν μεσαία και μεγάλη περιουσία, κυρίως άνω των 250.000 ευρώ.

    Για περισσότερους από 200.000 το εκκαθαριστικό θα είναι ιδιαίτερα βαρύ αφού θα περιλαμβάνει έξτρα φόρο που θα υπερβαίνει ακόμη και τα 200 ευρώ.

    Για κάθε φορολογούμενο που έχει εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα, ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Παράλληλα, θα γίνει διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας τους με τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν, ώστε να εντοπιστούν οι φορολογούμενοι που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή.

    Σημειώνεται ότι από τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες προκύπτει ότι:

    • Τα ίδια ποσά ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι θα πληρώσουν 6 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων.
    • Μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση πέρυσι υπολογίζεται ότι θα πληρώσουν 2 στους 10 φορολογούμενους. Για τους περισσότερους από αυτούς, περίπου 890.000 η μείωση θα είναι έως 50 ευρώ.

    Το ΣτΕ δείχνει τον δρόμο για «κούρεμα» αντικειμενικών και ΕΝΦΙΑ

    Μια σημαντική εξέλιξη, ωστόσο, είναι ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, με απόφασή του, δείχνει σε χιλιάδες φορολογούμενους που διαφωνούν με τις αντικειμενικές αξίες που έχει καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών για τα ακίνητά τους τον δρόμο για να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ που θα καλούνταν να πληρώσουν.

    Σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε, κάθε φορολογούμενος μπορεί να αμφισβητήσει τις τιμές ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο με βάση τις οποίες υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ, προσφεύγοντας αρχικά στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Αν η προσφυγή του απορριφθεί, μπορεί να προσφύγει στο αρμόδιο δικαστήριο.

    Όμως για να έχει πιθανότητα να μην απορριφθεί η ενδικοφανής προσφυγή του στη ΔΕΔ ή η ένδικη προσφυγή του στο αρμόδιο δικαστήριο θα πρέπει να ζητήσει τον καθορισμό συγκεκριμένων τιμών προβάλλοντας τεκμηριωμένα τις εκτιμήσεις του.

    Ουσιαστικά με την 1357/2018 απόφαση του Β’ Τμήματος του ΣτΕ προβλέπεται ότι δεν αρκεί η υποβολή αιτήματος για ακύρωση μιας ισχύουσας τιμής ζώνης ανά τ.μ. στη ΔΕΔ ή στο αρμόδιο δικαστήριο, αλλά απαιτείται και η προβολή συγκεκριμένου ισχυρισμού από τον φορολογούμενο για το ύψος στο οποίο πρέπει να επανακαθοριστεί η τιμή αυτή.

    Επιπλέον απαιτείται ο φορολογούμενος να προσκομίσει στο δικαστήριο συγκεκριμένα έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τον προβαλλόμενο ισχυρισμό του.

    Όπως αναφέρεται, συγκεκριμένα, στο κείμενο της απόφασης, ο φορολογούμενος «βαρύνεται να προβάλει, με συγκεκριμένο ισχυρισμό, ότι η εφαρμοσθείσα τιμή ζώνης είναι (ουσιωδώς) μεγαλύτερη από την πραγματική αγοραία τιμή του ακινήτου του, καθώς και να διατυπώσει συγκεκριμένο αίτημα ως προς το ύψος στο οποίο πρέπει να καθοριστεί η επίμαχη αγοραία αξία, συνοδευόμενο, μάλιστα, από έγγραφα στοιχεία τεκμηρίωσής της, δεδομένου ότι, σε τέτοια περίπτωση, αντικείμενο της διοικητικής (ενδικοφανούς) διαδικασίας και της αντίστοιχης διοικητικής δίκης είναι ο προσδιορισμός της αμφισβητούμενης αγοραίας αξίας του ακινήτου και, συνακόλουθα, του φόρου ο οποίος αναλογεί κατά το νόμο στην αξία αυτή.

    Αν ο φορολογούμενος παραλείψει να ανταποκριθεί στο ανωτέρω βάρος του, η ενδικοφανής προσφυγή του είναι απορριπτέα, ως αόριστη και αναπόδεικτη, ενώ, περαιτέρω, απορρίπτεται και η ένδικη προσφυγή του κατά της (σιωπηρής ή ρητής) απόρριψης της ενδικοφανούς προσφυγής του».

    Η απόφαση αυτή βασίζεται στη διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 41 του ν. 1249/1982, σύμφωνα με την οποία ο φορολογούμενος δύναται να αμφισβητήσει την εφαρμογή του αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού της αξίας του ακινήτου του, ζητώντας από το δικαστήριο τον προσδιορισμό της αξίας αυτής, εφόσον θεωρεί ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου του είναι ουσιωδώς μεγαλύτερη από την πραγματική αγοραία αξία του.



    ΣΧΟΛΙΑ