Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Δύο μήνες νωρίτερα το «χαράτσι» του 2018

  • NewsRoom
ΕΝΦΙΑ


Πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η πληρωμή των φετινών δόσεων του ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να στείλει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του 2018 στους φορολογούμενους από τον Ιούνιο αντί για το τέλος Αυγούστου όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει στην έκδοση των νέων σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 6,3 εκατ. φορολογούμενους τον Ιούνιο, αντί για τα τέλη Αυγούστου που γινόταν τα τελευταία χρόνια. Αυτό βέβαια εφόσον ο σχεδιασμός υλοποιηθεί και οι νέες αντικειμενικές αξίες αλλάξουν έως τον Μάρτιο, όπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο.

Η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου θα γίνει τον Ιούλιο και θα συμπέσει με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος του επόμενου έτους. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 θα σε έξι μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του έτους αντί για πέντε δόσεις που εξοφλείται φέτος και εξοφλήθηκε το 2016.

Τον Μάρτιο οι νέες αντικειμενικές

Παράλληλα κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν στη χρονική μετάθεση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Η σχετική μνημονιακή δέσμευση ήταν οι αλλαγές να γίνουν ως το τέλος Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ο χρόνος δεν επαρκεί, τα τεχνικά προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί και θα πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά. Έτσι, αποφασίστηκε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να γίνει έως το τέλος Μαρτίου 2018.

Ο ΕΝΦΙΑ του νέου έτους θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης και μάλιστα ο λογαριασμός θα έρθει νωρίτερα. Στόχος είναι η εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου, όταν και ολοκληρώνεται η υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει και παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αντισταθμιστεί από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε πολλές φθηνές περιοχές αλλά και από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και τις παρεμβάσεις στο συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σήμερα σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όλη η απόφαση για να ρυθμίσετε τα χρέη σας έως 50.000 ευρώ 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λοταρία αποδείξεων: Κληρώνει σήμερα για 1.000 τυχερούς-Πώς κερδίζεις, πώς πληρώνεσαι


ΣΧΟΛΙΑ